Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

20

mai 2016

3

COMENTARII

Procesul care l-a ucis pe Barbu Paltineanu, unul din intemeietorii cartierului Berceni

Scris de , in categoriaPovești din Berceni, Povești din vremuri vechi

Barbu Păltineanu procesul
Du povestea mai departe...

Durerea ii poate zdrobi chiar si pe cei mai puternici, iar durerea unui parinte care-si plange copilul mort, in timp ce ucigasul scapa de pedeapsa, poate macina sufletul pana la nimicirea completa a trupului. Asta i s-a intamplat magistratului Barbu Paltineanu, proprietarul pamanturilor pe care s-a infiripat matca Berceniului, in primii ani ai secolului XX.

Totul a inceput in vara anului 1916, cand fiul mosierului Paltineanu, Dominic, aflandu-se in Franta pentru studii, a decis sa-si petreaca vacanta impreuna cu cativa amici, intr-o vila din statiunea balneara Dinard-Saint-Enogat. In grup isi facuse aparitia de ceva vreme, in calitate de iubita a unuia dintre prietenii lui Dominic, Margueritte Wallon, o belgianca fermecatoare care se bucura de atentia si bunavointa tuturor tinerilor. Tinerii isi treceau timpul in distractii, jocuri de poker sau bridge si discutii interminabile, insa o umbra le intuneca fruntile: umbra unui Dominic innebunit de aburii alcoolului. Fiul avocatului Paltineanu, o minte sclipitoare si un barbat curtenitor, suferea o transformare alarmanta dupa cateva pahare de lichior, devenind agitat si violent. Surprinzator, insa, agresivitatea i se indrepta mereu spre un singur amic, Alexandru Lazarescu, amantul Marguerittei. Cand bea, Dominic devenea posedat parca de un spirit rau, care-l indemna sa-l insulte si ameninte pe Lazarescu. Deseori disputele se incheiau cu Lazarescu incuiat in camera sa, si cu Dominic lovind cu mainile si picioarele in usa acesteia. Dupa ce-l parasea spiritul alcoolului, Dominic se scuza si se purta iar frumos cu amicul sau. Prietenii au decis sa-l tina departe de bauturile alcoolice pe Dominic, insa in seara de 12 august 1916, un alt prieten proaspat sosit la vila inchiriata de ei a adus doua sticle de lichior si gasca a incins un meci de poker.

Atunci s-a dezlantuit iadul.

Barbu Păltineanu hartă Dominic a inceput sa bea, iar Lazarescu, temandu-se de un nou scandal, s-a refugiat in camera sa. Margueritte a refuzat sa-l insoteasca, preferand sa ramana cu Dominic si ceilalti, pana cand Lazarescu s-a intors dupa ea si, in mijlocul unei discutii aprinse, i-a scapat o palma dupa ceafa. Daca era ceva ce nu tolera Dominic, atunci asta era maltratarea unei femei. Impreuna cu cativa amici, a sarit in apararea lui Margueritte, dar Lazarescu se inchisese deja, infricosat, in camera sa, sarind pe fereastra cand cei de afara au inceput sa forteze usa. Patimas si extrem de agitat, Dominic a mai baut niste benedictina, a facut o plimbare cu ceilalti, apoi s-a dus sa se culce. N-a apucat sa adoarma, sau n-a vrut sa adoarma, nu se stie, cert este ca la intoarcerea lui Lazarescu s-a dus dupa acesta, ca sa lamureasca situatia.

Evenimentele devin din ce in ce mai confuze de-acum incolo. Se pare ca Dominic l-ar fi atacat pe Lazarescu, folosind un scaun. Lazarescu, pe de alta parte, s-a aparat cu un cutit, implantandu-l in stomacul lui Dominic. In momentul de soc care a urmat, unul dintre prieteni a navalit in camera si i-a despartit. Lazarescu a fugit iar, aruncand cutitul pe scari, Margueritte a venit in fuga la locul tragediei, iar Dominic i-a spus: „Amantul dumitale mi-a dat o lovitura de cutit.”

Dominic Paltineanu a fost transportat dimineata la spital, dar seara, cu toata hotararea lui de a rezista de dragul parintilor, nu mai avea sa-l apuce in viata. Se pare ca i-ar fi spus unei sore de caritate, care l-a ingrijit imediat dupa injunghiere, ca il iarta pe prietenul sau, Lazarescu, si ca e singur vinovat de cele intamplate, pentru ca a cazut din greseala in cutitul acestuia. Instanta franceza a admis legitima aparare a lui Lazarescu, neurmarindu-l penal.

Avocatul Barbu Paltineanu nu a mai trait mult dupa tragica moarte a fiului sau. Durerea si boala l-au doborat. Ramasa fara sot si fara fiu, Elena Paltineanu a redeschis procesul in 1921, si dupa doi ani in care toti romanii au urmarit cu sufletul la gura pledoariile avocatilor, sentinta finala l-a gasit nevinovat pe Lazarescu, in baza legitimei aparari.

Care era de fapt originea discordiei dintre Dominic Paltineanu si Alexandru Lazarescu, nu stim. O dusmanie veche sau poate frumoasa Margueritte, niciuna dintre acestea nu justifica gravitatea consecintelor. Familiei avocatului Paltineanu, cel care a pus umarul la intemeierea catunului Bellu, din care a crescut mai tarziu cartierul Berceni, nu i-a mai ramas de facut altceva decat sa-si planga mortii.

 

Sursa: „Biblioteca marilor procese. Procesul Paltineanu-Lazarescu”, oct. 1923

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. raluca
  2. andrei
  3. diana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.