Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

19

decembrie 2017

2

COMENTARII

Se poate vizita cea mai veche casă de târgoveț din București, din Calea Șerban Vodă nr. 33

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

casa de târgoveț
Du povestea mai departe...

Pe Calea Șerban Vodă (fostul Pod al Beilicului, unde Vodă Ipsilanti construise în 1776 un caravanserai pentru a primi dregătorii turci și alți trimiși oficiali ai Porții Otomane) se găsește o casă de târgoveț veche de peste 200 de ani. Nu e o casă boierească, nu e un conac și nici un palat, e pur și simplu o casă de orășean mai răsărit, un fel de mic burghez, la a cărei structură de rezistență s-a folosit lemn de stejar. Așa se face că a ținut piept atât de bine trecerii timpului, demolărilor comuniste și cutremurelor, dar și zonei mlăștinoase în care a fost construită (cca. 1790). Ba chiar într-una din cele patru odăi ale acestei case există încă un tavan original, intact.

Clădirea de pe Șerban Vodă 33 este cunoscută și sub numele de Casa Voina, după numele ultimului proprietar înainte de naționalizarea din 1950. Influențele balcanice sunt vizibile în prispa cu arcade în acoladă, stâlpi de lemn și capiteluri sculptate. Fiind ridicată pe terenul mlăștinos din lunca inundabilă a Dâmboviței, construcția are beciul foarte înalt, cu grinzi masive din stejar.

casă de târgoveț

Sursa:cellacosimex.ro

În anul 1937, în casa Voina de pe Șerban Vodă funcționa un atelier de tapițerie unde se executau sofale, dormeze și studiouri. La cinci ani după naționalizare a fost declarată monument istoric, dar a continuat să se degradeze într-un ritm rapid. Abia în 1991 a început procesul de restaurare, care încă mai continuă.

casă de târgoveț

Sursa: Arhiva Institutului Național al Patrimoniului via libertatea.ro, „Cea mai veche casă din București, deschisă publicului. Și-a recăpătat strălucirea de odinioară!”

Institutul Național al Patrimoniului, care administrează în prezent casa Voina, a deschis-o în această toamnă pentru vizitare. „Până la organizarea preconizatului Centru de informare și dialog în domeniul patrimoniului cultural, oricine vrea să viziteze casa poate merge le sediul Institutului Național al Patrimoniului (str. Ienăchiță Văcărescu 16) și cineva va fi oricând gata să-i arate această bijuteria e Bucureștiului”, a spus pentru ziarul „Libertatea” Iozefina Postăvaru, cercetător științific în cadrul Institutului Național al Patrimoniului.

Intrarea este gratuită.

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Cornelius Ionescu
  2. Cornelius Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.