Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

31

august 2016

0

COMENTARII

Trei case de vizitat în Berceni

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Musai de vizitat in Berceni

case de vizitat în Berceni
Du povestea mai departe...

Sunt mai multe feluri de inimi. Cele mai multe menţin viaţa, dar existã şi unele cu acoperiş, ferestre şi pereţi, care menţin trecutul.

Astãzi vreau sa vã povestesc despre cele trei inimi cu acoperiş din Berceni, cele trei case însemnate cu pecetea unui trecut preţios, care nu trebuie uitat. Uitarea si nepãsarea surpã temelii, dãrâmã chiar şi cele mai înalte castele, macinã cetãţi, acoperã pentru totdeauna amintiri. Un viitor cumplit şi nemeritat, pe care-l putem îndeparta ascultând inimile si poveştile caselor unde oamenii au dat o noimã trecutului.

CASA MEMORIALA „TUDOR ARGHEZI”

Despre casa lui Arghezi de la Mãrtişor, probabil cã ştiu cei mai mulţi locuitori ai cartierului Berceni. Cine n-a auzit de marele scriitor şi de Zdreanţã, de cireşele din livadã şi cum s-a luptat Arghezi cu autoritãţile ca sa îmbunãtãţeascã viaţa în mahalaua Mãrţişor?!

M-am silit şi singur şi stãruind pe lângã primarii pe care-i cunoşteam, m-am silit sã fac strãzi, sã aduc lumina. Am alergat pentru oameni când aveau vreo nevoie. Am alergat pentru mahala când era ceva de facut. Intr-o zi au venit la mine si mi-au cerut sã le fiu delegat. Iaca aşa ajunsei delegatul mahalalei, si mahalaua Mãrţişor a avut luminã, strãzi pietruite, tramvai pe Soseaua Olteniţei şi autobuz pe Vãcãreşti.”

Casa Memorialã „Tudor Arghezi” sa aflã pe strada Mãrţişor, nr. 26, si o puteti vizita de marţi pânã duminicã, între orele 10 si 18. Biletul de intrare costã doar 4 lei.

 

 

case de vizitat în Berceni Arghezi

MUZEUL MEMORIAL „GEORGE SI AGATHA BACOVIA”

Bacovia n-a iubit Bucurestiul, dar era mulţumit de cãsuţa sa de pe strada Frãsinetului din mahalaua Serban-Vodã, unde se mutase în 1933.

Aproape de Cimitirul Bellu, înconjuratã de noroaie si bãlţi fetide ignorate de autoritãţi, casa avea doar trei camere sãrãcãcioase – suficiente pentru un poet al deznãdejdii cãruia îi plãcea sã rãmânã singur, în beznã, şi sã asculte melodii la un aparat vechi de radio.

Cumva, din cuvintele soţiei Agatha, redate de Niculae Gheran în „Arta de a fi pãgubaş”, am putea crede cã doar viaţa lui Bacovia mai stãtea în calea renovãrii clãdirii.

Vorbareaţã, doamna Agatha se scuza întruna de zugrãveala fumegitã a casei, de vopseaua scorojitã a ferestrelor şi, în general, de şubrezenia întregii clãdiri. Din când în când, îndrepta degetul spre sotul ei, întins piele si os pe o sofa, incapabil sã rosteascã un cuvânt. Doar ochii îi rãmãseserã treji, aprinşi ca jeraticul. 

-Dupa ce n-o sã mai fie, o sã fac curãţenie generalã, cã de ani de zile tot amân sã vãruiesc, sã revãd instalatia, cã acum crapã ţevile si ne lasã curentul când ţi-e lumea mai dragã.

Mã uitam pe furis la Bacovia, cu capul sprijinit în gaura unui perete, fãcutã de el pe nesimţite de-a lungul timpului.

Renovatã, casa lui Bacovia a fost oferitã prin donaţie de Agatha statului român, care a refuzat-o timp de zece ani sub masca hãţisului birocratic.

Muzeul Memorial „George Bacovia” se aflã pe strada George Bacovia (fostã Frãsinetului), nr. 63, şi îl puteţi vizita de marţi pânã duminicã, între orele 10 şi 18. 

 

 

case de vizitat în Berceni Bacovia

 

CASA UNDE A LOCUIT O VREME TRAIAN VUIA

Nu, în ochii autoritãţilor nu e casã memorialã. Nu e muzeu. E doar o clãdire care va trebui demolatã, înconjuratã de un complex de locuinţe nou-nouţ.

De-a lungul timpului, casa din capãtul strãzii Brãdetului a fost folositã ca azil, club al pionierilor şi internat. Faptul cã aici şi-a petrecut ultimele clipe cel care a realizat, în 1906, primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul, este comemorat printr-o plãcuţã.

In rest, astã-primãvarã mai avea un scaun în dreptul uşii… pentru oaspeţi. Casa pare nelalocul ei lângã ţanţoşul ansamblu imobiliar cu care se învecineazã, iar gheara înfometaţilor dezvoltatori imobiliari i-a lãsat deja un semn la intrare, sub forma unei poze cu un bloc.

Din pãcate, cea de-a treia inimã a Berceniului bate din ce in ce mai slab.

 

Casa unde a murit pionierul aviatiei romane si mondiale încã mai poate fi gãsitã pe strada Bradetului, nr. 24. 

Puteti citi mai multe informatii aici:

Povestea uitarii Casei Memoriale Traian Vuia

 

case de vizitat în Berceni Traian Vuia

 

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.