Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

13

aprilie 2016

8

COMENTARII

Povestea Gigantilor din Parcul Carol

Scris de , in categoriaPovești din Filaret

giganții din Parcul Carol
Du povestea mai departe...

Au fost odata ca niciodata doi frati care iubeau aceeasi fata.

O iubeau atat de mult incat, pentru o privire sau un cuvant de-al fecioarei, s-ar fi luptat chiar si cu cel mai rau zmeu pana la ultima suflare. Dar fata nu putea fi decat a unuia dintre ei.

Si, cum au hotarat cu care din ei va ramane fata?

Fratii n-au putut hotari singuri, asa ca a decis soarta pentru ei. Unii spun ca fata s-ar fi aruncat in ape, promitandu-si inima celui care o va salva, insa tinerii s-au luptat orbiti de gelozie intre ei pana cand a fost prea tarziu. Altii spun ca niciunul nu voia ca celalalt sa ramana cu fata, asa ca au ucis-o, apoi regretul i-a impietrit. Oricum ar fi fost, oamenii au ajutat povestea nefericitilor indragostiti sa strabata veacurile.

Cei care locuiau in munti au privit in jur si au vazut, langa orasul Busteni, o cascada strajuita de doua pietre imense: cascada le amintea de fata pierduta in bratele mortii, si au numit-o Urlatoarea, iar pietrele de cei doi frati, si i-au numit Jepi.

Cei care locuiau in Bucuresti au privit in jur si n-au vazut pe nicaieri povestea fratilor care iubeau aceeasi fata. Asa ca intr-o zi din vremea Regelui Carol, pe Campia Filaretului oamenii au inceput sa lucreze de zor la amenajarea unui parc.

Au adus si niste sculptori care sa infatiseze in piatra tulburatoarea legenda, asa se face ca trei mari artisti si-au ales cate un personaj si au incercat sa-l surprinda cat mai bine. Pe fata a sculptat-o in marmura Filip Marin, si a numit-o Nimfa adormita, iar pe frati i-au creat, din piatra de Rusciuc, Frederick Storck si Dimitrie Paciurea. Pe ei i-au numit Giganti si i-au asezat la stanga si la dreapta Nimfei adormite pe vecie, in fata unei grote, infatisand trecatorilor spre luare aminte rascolitoarea legenda.

Apoi au venit alte zile si alti conducatori carora nu le placeau povestile de demult. Au distrus grota si i-au despartit pe cei doi frati de femeia iubita, lasandu-i sa-si planga nefericirea de-o parte si de alta a aleii principale a Parcului Carol. Nimfa a fost mutata in Parcul Herastrau si condamnata la singuratate. Putini din cei care o vedeau ii cunosteau povestea si suferinta.

Bietii de ei. Macar pe Jepi nu-i poate lua nimeni niciodata de langa cascada Urlatoarea.

Asa este. Si poate, candva, Nimfa adormita va fi readusa langa Giganti, pentru a putea spune totusi cum trebuie povestea fratilor care iubeau aceeasi fata.

giganții Parcul Carol

Credits: Cristian-Mihail Miehs, via Wikipedia

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Octavian
  2. razvan
  3. ionel
  4. valentina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *