Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

12

august 2016

0

COMENTARII

Pânã la Fortul Berceni e cale mai lungã decât aratã harta

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povesti din Berceni

Transmite povestea mai departe...

Are 120 de ani. Fusese construit ca sã apere, alãturi de semenii lui, Bucurestiul. Acum e într-o stare avansatã de degradare, încã nu a fost clasat ca monument istoric, si-n plus, încurcã oamenii de la Remat Bucuresti Sud, pe terenul cãruia se afla. E vorba de Fortul 12 Berceni, parte din centura de fortificatii a Bucurestiului, construit de generalul Alexis Brialmont la initiativa regelui Carol I. In articolul precedent (Povestea Fortului 12 Berceni) v-am povestit cã, teoretic, ar fi posibilã vizitarea fortului, cu aprobarea conducerii REMAT.

Asa cã am trimis întâi e-mailuri: unei persoane de contact care nu mi-a rãspuns, apoi pe adresa office@rematholding.ro. Dupã o sãptãmânã de liniste si pace, mi-am fãcut o listã cu numerele de telefon prin care puteam intra în legãturã cu cineva de la Remat Berceni Sud -am gãsit vreo cinci, si am început sa sun. La al patrulea numãr a rãspuns un domn amabil, care aflând ce idee creațã aveam, sã vizitez fortul adicã, mi-a recomandat sã trimit un e-mail pe adresa de mai sus. I-am explicat cã fãcusem deja asta si nu am primit niciun rãspuns, mi-a explicat si dumnealui cã acum, vara, lumea e în concediu. Toatã lumea, presupun. Am mai stat puțin de vorbã si am aflat cã nimeni nu a mai solicitat- din câte stia angajatul respectiv- aprobare pentru a vizita fortul Berceni. Eram prima. S-a mai gândit si mi-a spus ca o sã întrebe totusi un sef despre asta,  sã revin a doua zi. Am încheiat conversația plinã de sperante, si nu mi le-am pierdut nici când domnul nu mi-a mai rãspuns în urmãtoarele zile. Am mai trimis un e-mail cãtre Remat, si încã astept sã primesc un rãspuns, de orice fel.

Intre timp, am aflat cã doamna Simona Crețu, consilier general bucurestean, a înaintat acum doi-trei ani un proiect de hotãrâre pentru reabilitarea Fortului Chitila, unde Remat desfãsoarã deasemenea activitãti economice. In proiectul de hotãrâre se propune anularea contractelor de administrare pentru Fortul Chitila si Fortul Berceni, deoarece activitatile Remat sunt distructive pentru cele douã obiective aflate în procedurã de clasare ca monumente istorice.”Spre deosebire de Zarea, care a încercat sã conserve forturile pe care le are (1 Chitila si 3 Otopeni), Rematul are o activitate distructivã si mai ales Fortul 12 Berceni (care de asemenea este pe teritoriul Municipiului Bucuresti) l-a degradat prin activitãțile sale de reciclare a metalelor.

In contextul interesului acordat de o consilierã generalã pentru forturile din jurul capitalei, plus cel al Direcției Județene de Culturã Ilfov, au apãrut in perioada respectivã câteva articole în presã, care au generat un mic val de optimism. Probabil cã asa se explicã informatiile din revista TuriBuc din ianuarie 2014, referitoare la niste planuri ale directorului companiei, de igienizare a terenului, de punere in valoare a turelelor si de reconstituire a echipamentului de rãzboi. Au trecut însã mai mult de doi ani de atunci si pare-se cã nimeni nu stie ce modificãri s-au fãcut la Fortul Berceni.

Apropo, doamna consilier Simona Crețu întreba chiar în luna aprilie a acestui an, luând cuvântul într-o sedintã a Consiliului General, ce se întâmplã cu proiectul de hotãrâre pentru reabilitarea forturilor. Nu a primit rãspuns.

In concluzie, astept sã vinã lumea de la Remat din concedii, sã-si verifice cãsuta postalã electronicã, si sã vedem cum facem totusi sã ajung la Fortul 12 Berceni. Desi, dacã vine toamna, vin ploile, probabil va fi inundat si e posibil sã nu mai poatã fi vizitat pânã la varã.

Si tot asa.

 

 

 

 

 

Transmite povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *