Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

8

martie 2016

1

COMENTARII

Pe unde-ti poti culturaliza catelul in Berceni

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

parculet piata berceni oltenitei
Du povestea mai departe...

 

Ti-ai luat o potaie blanoasa de ceva vreme si ti se pare ca gradina aceea cu un peticel de iarba si un copac pirpiriu, cum au aproape toate blocurile din cartierul Berceni, este o binecuvantare. Nici nu mai e nevoie sa-ti plimbi catelul, il lasi sa faca o suta de ture din gard in gard, pana se satura sau oboseste, si gata distractia, inapoi in apartament. Apoi te miri ca bietul animal, plictisit de moarte, iti anihileaza intai canapeaua, apoi pantofii si se uita lung la televizor. Chiar daca esti un om ocupat, nu strica sa-ti mai culturalizezi cainele din cand in cand, fara sa iesi din cartier.

Cotetul lui Zdreanta

Uite, de exemplu, poti plimba catelul pe strada Martisor, aproape de Piata Sudului. La numărul 26 se gaseste Muzeul Memorial “Tudor Arghezi” si, mult mai important pentru patruped, cotetul mancatorului de oua, Zdreanta, “cel cu ochii de faianta”. Casa scriitorului, construita chiar dupa planurile acestuia, cuprinde o colectie bogata de tablouri, fotografii, carti, mobilier, documente originale si obiecte casnice care i-au apartinut lui Tudor Arghezi.

Manastirea Vacaresti

Excursia poate continua peste drum de casa unde s-au nascut “Cuvintele potrivite”, in locul fostei Manastiri Vacaresti. E drept ca nu-ti va fi prea usor sa-i explici prietenului latrator ca, pe vremuri, in locul mall-ului Sun Plaza se inalta cea mai mare manastire din sud-estul Europei. Aproape ca nici tie nu-ti vine sa crezi. Ia-ti o cafea si in timp ce-o savurezi in fata mall-ului, da o raita imaginara pana in anul 1722, cand a fost terminata construirea manastirii: un monument arhitectural de dimensiuni impresionante (18 000 m2) realizat in stil brancovenesc si inconjurat de ziduri de fortificatie. In secolul XIX, manastirea a fost transformata in inchisoare, apoi regimul Ceausescu a dispus demolarea intregului ansamblu in vederea construirii unui complex de cladiri ministeriale.

Spitalul Obregia

Ca sa incheiati intr-un mod practic periplul cultural prin cartier, puteti vizita parculetul din spatele pietei Berceni-Oltenitei, aflat in apropierea spitalului clinic de psihiatrie “Prof. Alexandru Obregia”. Cunoscut la inceputul secolului XX ca “Spitalul central de boli nervoase”, sanatoriul a ramas multa vreme printre cele mai reprezentative asezaminte de acest fel din Europa. Iar parculetul despre care vorbesc are cateva avantaje greu de trecut cu privirea: este suficient de mare ca sa-ti lasi catelul sa te fugareasca, si este la doi pasi de una dintre pietele bucurestene cu preturi destul de mici, unde se gaseste si un pet shop de unde poti cumpara un os de piele sau o mingiuta comestibila.

Drept rasplata pentru potaia care n-a inteles mare lucru din excursie, dar tu ai reusit sa supravietuiesti inca vreo cateva zile in Berceni, ca posesor de caine.

Du povestea mai departe...

1 Comentariu

  1. vrumilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.