Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

3

ianuarie 2017

0

COMENTARII

Povestea blocurilor în stil neo-românesc de la Cuțitul de Argint

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

casa-functionari
Transmite povestea mai departe...

Casa impunãtoare din imagine se află pe strada Sergent Major Ilie Ancuța (vizavi de Arenele Romane). Are o poartã masivã -cu specific național, și o curte interioarã fermecătoare, unde înainte se jucau copiii, iar astăzi sunt parcate mașinile locatarilor. Chiar și așa, cu obrajii coșcoviți, casa e frumușică foc și are, bineînțeles, povestea ei.

În anul 1927, Direcțiunea Vămilor a dispus construirea a șase pavilioane cu apartamente în zona Cuțitul de Argint-Filaret. Clădirile au fost proiectate de arhitectul Statie Ciortan si date în folosințã funcționarilor vamali din Ministerul de Finanțe, în 1929. Apartamentele, de capacități diferite și gata mobilate, erau ocupate prin rotație la intervale de trei ani. Funcționarii erau practic cazați acolo, în schimbul chiriei și întreținerii.

A fost primul proiect în care s-a adoptat cu succes stilul neo-românesc la blocurile de locuințe.

 

casa Cuțitul de Argint

Vedere din scuarul central al ansamblului. Sursa: Monitorul Uniunei Oraşelor din România : Organ Oficial al Asociaţiunei Comunelor Urbane, 10, nr. 01-02, ianuarie-februarie 1933

 

Transmite povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *