Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

21

iulie 2017

1

COMENTARII

Povestea străzii Laloșu din Berceni

Scris de , in categoriaPovesti din Berceni, Povestile strazilor din Berceni

Du povestea mai departe...

Chiar peste drum de poarta Cimitirului Catolic Bellu, strada Laloșu taie drum printre blocuri către partea veche a cartierului Berceni și foarte, foarte puțini oameni își mai amintesc că până în anul 1937, această stradă se numea Ancuța Penovici.

București, harta transporturi 1938

 

Cine a fost Ancuța Pencovici?

Iaca, un fel de boieroaică mai mică, proprietăreasa terenului din fața cimitirului, a unui nuc bătrân și a unei cârciumi cu prăvălie. Acolo se strângeau mușteriii și chefuiau chiar și zile întregi, dacă nu de dragul locului și-al vinului, atunci măcar de dragul coanei Anicuța, o muiere trupeșă și frumușică, plină de voie bună, care știa cum să ispitească omul la mâncare și băutură.

Și chiar dacă pare ciudată așezarea unei cârciumi în fața cimitirului, să știți că măcar nu era singura… Tot pe Olteniței, nițel mai sus de localul coanei Anicuța, vizavi de Cimitirul Șerban Vodă, era „La tabia rusească”, o cârciumă cu o inscripție tare inspirată la intrare: „Aici e mai bine decât peste drum”, iar până-n Mandravela se mai găsea încă o cârciumă, cea a lui Marin Taifas.

 

strada-laloșu

Surse info: Biblioteca Bucureștilor, nr. 10, 2000, „Despre teritoriul pe care s-a întemeiat cartierul Belluși legăturile sale cu Bucureștii de altădată”, Florin Dobrescu

Sursă foto, strada Laloșu, anul 1960: „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”, Muzeul Municipiului București, coordonator Mihaela Murgoci

Du povestea mai departe...

1 Comentariu

  1. Dumitru Belu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *