Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

21

iulie 2016

2

COMENTARII

Primăria Capitalei bagã în seamã Amfiteatrul din Berceni

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

amfiteatrul din Berceni
Du povestea mai departe...

Cum adică Primăria bagă în seamă amfiteatrul din Berceni? Pãi, sã vã zic.

E cam ca atunci când ai aragazul murdar si când treci pe lânga el îti propui ca în urmãtoarele douã zile sã-l cureti, dar pentru cã oricum nu te omori cu gãtitul si preferi mâncarea altora, trec câteva sãptãmani si o iei de la capãt cu propusul.

Asa si Primaria Capitalei, care la sfârsitul lui 2011 îsi sufleca mânecile, tinând în dinti Conceptul Strategic Bucuresti 2035 (un document parte a Planului Urbanistic General, care contine o serie de proiecte de dezvoltare a orasului în valoare de peste 10 miliarde de euro) si observa cã Amfiteatrul de lângã Orãselul Copiilor se aflã pe zona cornisei Dâmbovita, încadrata la zone de revalorificat, iar vecinãtatea cu Parcul Natural Vacaresti îl plasa chiar la interventii prioritare.

Insa de aproape cinci ani nu s-a întâmplat acolo nimic care sã aducã mãcar vag a revalorificare. Totusi, iatã cã selectarea Bucurestiului pe lista oraselor candidate la competitia pentru titlul de Capitala Culturala 2021, mai dã o sansã amfiteatrului cu 3000 de locuri. Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti (ArCub) a fost mandatat, în februarie 2014, de Consiliul General al Capitalei, pentru a coordona candidatura orasului, ceea ce presupune si adoptarea unei strategii culturale pe termen lung.

In aceastã Strategie Culturala a Municipiului Bucuresti 2016-2026, constructia comunistã a fost inventariatã de ArCub ca spatiu potential pentru activitãti culturale si creative, însã statutul juridic incert omoarã-n fasã orice initiativã. Chiar dacã amfiteatrul face parte din domeniul public, conform Planului Urbanistic Zonal, se pare cã mai face parte- concomitent- si dintr-o proprietate privatã, împreunã cu terenul aflat la vest de acesta (conform studiului de cartografiere a spatiilor care au sanse de reactivare culturalã, efectuat de Centrul de Cercetare al Universitatii de Arhitecturã „Ion Mincu”). In conditiile astea, sansele ca bietul amfiteatru sã fie „revalorificat” scad vertiginos. 

strategia culturală amfiteatrul din BerceniStrategia cu pricina se aflã pânã la data de 25 iulie în dezbatere publicã, ceea ce înseamnã cã o puteti consulta (aici) si puteti trimite recomandãri, propuneri sau întrebari (aici). Sau, dacã e sã mã iau dupa un amic de-al meu, nu înseamnã nimic, pentru cã în România, când nu vrei sã faci un lucru, îl supui dezbaterii publice. Oricum, mi se pare ridicol cã tocmai Bucurestiul candideazã la titlul de Capitalã Culturalã 2021, având în vedere cã are oricum oportunitãti mult mai mari decât orasele provinciale si, în general, nici mãcar nu se nominalizeazã capitalele tãrilor, dar, stiti, existã niste fonduri europene care vor putea fi accesate de câstigator, asa cã lucrurile sunt de fapt clare si la fel de triste ca întotdeauna.

Pânã la urmã, cu toate cã m-am bucurat vãzând amfiteatrul inclus în Strategia Culturala 2026, mi-am dat seama ca o simplã înregistrare într-o listã a spatiului pãrãsit al amfiteatrului nu garanteazã absolut nimic, mai ales cã vorbim de o strategie pe termen lung, de zece ani. N-as vrea sã fiu pesimistã, dar dacã la o cãutare pe Google a obiectivelor îndeplinite din Conceptul Strategic 2035 (CSB2035- care e totusi vechi de vreo cinci ani), primesc rezultatul de mai jos… atunci nu pot spune decât cã bãgarea-n seamã e praf în ochi si-atât.

 

 

obiective îndeplinite captură ecran amfiteatrul din Berceni

 

Citeste si: Amfiteatrul parasit din Berceni, monstrulet urban trist sau solutia de sub ochii primariei?

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. simona
  2. andra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.