Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

12

iulie 2016

5

COMENTARII

Cladirea primului Senat al Romaniei trage sa moara pe Calea Serban Voda

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

Transmite povestea mai departe...

In vremea de demult, cand pamantul pe care se intinde azi cartierul Berceni nici macar nu facea parte din orasul Bucuresti, si insasi Romania moderna abia se nascuse, era o casa pe Calea Serban Voda. Aceasta casa, careia doar amintirea unui trecut maret ii da putere sa reziste inca in fata ignorantei crase a statului si in fata mafiei imobiliare, a adapostit primul Senat al tarii, intre 1864 si 1866. 

Construita pe la 1830, casa aflata la intersectia dintre Calea Serban Voda si Strada Valerian Prescurea, a gazduit sub acoperisul sau prima adunare a Senatului, in 6 decembrie 1864. Cladirea triunghiulara, cu subsol labirintic si parter, fiecare cu cate sapte ferestre pe laturi si cu o fereastra mare pe colt, a fost construita de Sperie-Peste, un negustor de peste instarit, iar terenul pe care a ridicat-o apartinuse unui ofiter al armatei tariste, pe nume Mustakov.

Casa a fost cumparata sau inchiriata de stat dupa ce, la initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, s-a constituit Corpul Ponderator – Senatul, a doua camera parlamentara, alcatuit din capi ai bisericii si ai unor autoritati publice si din membri numiti de domnitor. La prima sedinta a proaspatului Senat, parterul a fost transformat in amfiteatru, iar primii senatori ai Romaniei, 73 de personalitati ale tarii, s-au reunit si s-au sfatuit.

senat

In 1866 insa, marindu-se numarul senatorilor si casa fiind totusi la marginea orasului de-atunci, adica departe, a pierdut statutul de sediu al Senatului. Intre 1911 si 1948, cladirea a apartinut lui Ana Hagi Ion, fiind transformata in perioada comunista, mai intai intr-un atelier de argintarie, apoi intr-un sediu al Cooperativei „Arta si Precizia”.

Tot la instaurarea regimului comunist a fost schimbata si denumirea Strazii Senatului in Strada Valerian Prescurea, si vad ca nimeni nu considera necesara revenirea la denumirea initiala, desi Primaria Sectorului 4 ar putea propune acest lucru Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Macar atat s-ar putea face, daca la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului Romaniei aceasta cladire a fost ignorata complet, iar istoria facuta mormant sub un strat gros de uitare.

Priviti cum arata astazi casa in care au pasit Cuza Voda, Mihail Kogalniceanu, fratii Bratianu, fratii Golesti, toti constructorii Romaniei moderne.

colaj senat

 

Sursa info: „Bucurestiul meu drag”, nr. 29, iunie 2014

 

Transmite povestea mai departe...

Comentarii

  1. ionel
  2. cristi
  3. Ruxandra
  4. valentina
  5. mirela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *