Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

10

mai 2016

4

COMENTARII

Misterul din Cimitirul Bellu. Cine este vinovat de moartea Katalinei Boschott?

Scris de , in categoriaPovești din cartier Berceni, Povesti din Cimitirul Bellu

monumentul Katalina Boschott
Du povestea mai departe...

Varu-meu e-ntr-a cincea, are urechile clapauge si citeste numai romane politiste, ceea ce o bucura pe maica-sa. Nu de alta, dar daca Dorinel o sa se faca politist si o sa poarte chipiu, poate n-or sa mai iasa urechile in evidenta atat de tare. Mie mi-e simpatic pustiul, asa ca in vacanta de primavara l-am luat tare:

-Ia zi, Dorinele, cat de bun esti tu la rezolvat cazuri dificile?

-Cel mai bun! a zis Dorinel.

Are pustiul o incredere in el, ceva de speriat. Dar nici eu nu sunt vreo credula, asa ca l-am anuntat ca plecam intr-o misiune de investigatie. Cu maica-sa am avut putin de furca, nu prea voia sa ma lase sa-i duc baiatul sa viziteze Cimitirul Bellu, dar pana la urma am convins-o, i-am zis ca daca il creste asa fandosit si fricos, nu se mai face Dorinel politist si ramane fara chipiu. Puteam sa-i spun ca Bellu este un muzeu in aer liber, ticsit cu monumente fascinante si istorii extraordinare, dar o stiu bine pe tanti Cerasela, pentru ea conteaza mai mult chipiul.

Ei bine, l-am luat pe Dorinel de mana si-am plecat in misiune. Pustiul era foarte curios, ca un adevarat detectiv, m-a convins repede sa-i spun o mare parte din informatiile pe care le cunosteam despre caz, inca dinainte de a ajunge la cavoul Katalinei Boschott. I-am povestit tot ce stiam.

-Dorinel, uite care-s faptele. In anul 1906, o belgianca pe nume Katalina Boschott, care lucra ca guvernanta sau profesoara de limbi straine la o familie instarita, a murit la Baile Herculane, aparent din cauza unei peritonite si a unui medic incompetent. A fost inmormantata aici, la noi in cartier, in cimitirul Bellu, iar un domn bogat, care a vrut sa ramana anonim, l-a insarcinat pe sculptorul italian Raffaello Romanelli sa-i realizeze monumentul in marime naturala. Sculptorul a refuzat sa dezvaluie identitatea necunoscutului, iar mesajul inscriptionat atunci pe peretele monumentului nu a facut decat sa sporeasca misterul.

Dorinel cascase ochii la mine si era tare simpatic, asa clapaug si bulbucat, dar am ramas serioasa si am continuat cu o voce grava.

-Ce note ai la franceza?

-Mari, da’ eu nu fac franceza!

-Aha. Bine. Mesajul era in franceza, dar ti-l traduc. Scria asa: „Acest animal de medic m-a ucis!”.

Mititelul clapaug a cascat de data asta, concomitent, ochii si gura, atat de uimit era. Deja incepuse sa se gandeasca intens la cazul Katalinei Boschott, iar cand am ajuns in fata monumentului, l-a privit curios cateva minute.

 

monumentul Katalina Boschott-Era foarte frumoasa, a zis Dorinel, fastacindu-se putin. Si-a revenit repede, si a inceput sa ma interogheze ca un profesionist.

-Se stie pentru ce familie lucra Katalina?

-Cel mai probabil, pentru familia unui medic, Andrei Popovici, despre care Bezviconi, un mare istoric, specialist in monumentele de aici, din Bellu, a spus ca el era domnul anonim care a comandat monumentul, de altfel. Dar nu se stie nimic cu certitudine, Dorinel, asta e problema. De-a lungul timpului au aparut tot felul de variante, ba ca frumoasa Katalina ar fi fost amanta medicului Popovici, ba a lui George Assan, un important industrias, ba chiar a regelui Carol I. Unii au spus ca, de fapt, sotia medicului Popovici, afland de legatura lor, a otravit-o pe Katalina cu arsenic, altii sunt convinsi ca a murit pur si simplu din cauza unei erori medicale, pe cand se afla cu iubitul in vacanta la Baile Herculane.

Dorinel o privea incruntat pe Doamna cu umbrela, sau Doamna in alb, cum i se mai spune. S-a tras de lobul urechii si m-a intrebat:

-Mari, dar de ce nu a presupus nimeni ca medicul despre care vorbea inscriptia era chiar medicul Popovici?

-Hai, mai, Dorinele, de ce s-ar fi dat singur in vileag?

-Nu te grabi, Mari, ca iar te-mpiedici, m-a atentionat pustiul cam obraznic. Fii atenta, daca nenea asta, Popovici, se simtea pur si simplu vinovat pentru moartea Katalinei? Poate era un nene mai slab de inger, mai sensibil, ca mama, stii cat a insistat ca e vina ei ca am eu urechile clapauge. Eu zic ca putea sa scrie pe monument si numele doctorului care ar fi gresit operatia, daca asa s-o fi intamplat. Dar nu l-a scris.

-Dorinel, nu stiu cum sa-ti zic, dar n-o sa fii un politist bun.

-De ce?

-Esti prea profund, bai baiatule!

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. ionel
  2. Matei Victoria
  3. Georg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.