Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

20

februarie 2018

3

COMENTARII

Piața Progresul a purtat numele unuia dintre cei mai gospodari primari ai Bucureștiului

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...
Piața Progresul

Sursa: Muzeul Municipiului București via cartierulberceni.com

Pieței Progresul i se spunea într-o vreme Piața Donescu. Sursele istorice sunt sărace, chiar dacă vorbim despre cea mai mare piață agroalimentară bucureșteană din prezent. Ici colo, prin amintirile locuitorilor care-au prins bucata cea mai proaspătă din secolul XX, mai apare cu numele vechi, altfel lumea își cumpără fructele și legumele de la Progresu’. Și, oricum, piața asta nouă nu e cea construită înainte de al doilea război mondial, în timpul primarului Alexandru Gh. Donescu, pentru că prin 2013 a fost inaugurată noua clădire, reconstruită pe amplasamentul vechii piețe.

Despre primarul Donescu se spun, în general, lucruri bune. S-a ocupat de treburile capitalei din martie 1934 până la 5 ianuarie 1938, și dacă ar fi să-i comparăm realizările cu cele ale edililor din zilele noastre, ne-am rușina noi de rușinea celor din urmă.

Și-a început mandatul dispunând înfăptuirea unor statistici rutiere pentru a pregăti reconfigurarea străzilor și bulevardelor, a avut inițiativa organizării unui festival dedicat capitalei („Luna Bucureștilor”; în cadrul acestuia au fost inaugurate Fântâna Zodiac și Grădina Botanică), a cerut printr-o reglementare a comerțului ca micii negustori „să fie curat îmbrăcați și să aibă o atitudine cuviincioasă”, a început lucrările pentru Halele Obor și a inaugurat șoseaua Berceni, care făcea legătura cu mahalaua Apărătorii Patriei. Deasemenea, în timpul mandatului primarului Alexandru Donescu Dâmbovița a fost acoperită (parțial) cu un planșeu pentru a obține mai mult teren pentru traficul rutier.

 

Piața Progresul localizare

Sursa: Ghidul minune al Bucureștiului, 1941

 

Hala Donescu, cu tot cu piața aferentă, avea drept repere șoseaua Giurgiuluistrada Stoian Militaru, linia de hotar a Bucureștilor până în 1952, când a fost aprobat planul de reconstrucție socialistă a capitalei, strada Drum între vii (dispărută azi) și strada Puțului (și ea dispărută).

Sub aceasta, la poalele urbei se întindea comuna Șerban-Vodă, formată la origine din două sate: Belu și Progresu. De fapt, denumirea oficială a pieței, cea cu care era trecută în ghidurile orașului, era Hala Șerban-Vodă.

 

piata progresul

Piața Progresul 1960
Sursa: Muzeul Municipiului București via „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”, coordonată de Mihaela Murgoci

 

Sursa:

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Andrei Cristian
  2. Ghica Cristian
  3. Catalin C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.