Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

11

iulie 2016

6

COMENTARII

Imagini cutremurãtoare din timpul demolãrii Mãnãstirii Vãcãresti

Scris de , in categoriaMănăstirea Văcărești și poveștile ei, Povești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni

Imagini cutremurãtoare din timpul demolãrii Mãnãstirii Vãcãresti
Du povestea mai departe...

Mănăstirea Văcărești, cea mai frumoasa manastire ortodoxa din sud-estul Europei, a avut parte de o moarte lenta si chinuitoare, de la sentinta de demolare semnata de Nicolae Ceausescu in anul 1984, pana la nimicirea ultimelor parti ale ansamblului monastic, biserica si galeria estica, in ianuarie 1987. Cu siguranta, demolarea constructiei care imbina gratios elemente de stil brancovenesc cu motive baroce, ridicata de domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat intre 1716-1722, a zdrobit inima cartierului Berceni si a intregului oras.

Puteti citi mai multe despre istoria manastirii, transformata in inchisoare oficiala de stat in anul 1864, aici: A fost odata Manastirea Vacaresti

Imaginile urmatoare infatiseaza ansamblul Manastirii Vacaresti in timpul distrugerii. Pe Dealul Vacarestilor s-a dus o lupta murdara, intre buldozere si coloane cu solzi in piatra, intre macarale cu ghiulea si picturi murale, intre sminteala unui conducator grandoman si istoria unei tari.

Trista ironie a prezentului face ca astazi, pe ramasita dealului din apropierea Pietii Sudului, distrus si el de excavatoarele comuniste, sa nu avem nici o manastire veche de 300 de ani, nici o sala de conferinte grandioasa, cu 12.000 de locuri, cum intentiona Ceausescu… si nici macar un memorial al manastirii. Avem in schimb un targ saracacios, sufocat de kitsch (Targul Aleea Castanilor) si un complex comercial inarmat cu tavalugul uniformizarii (Sun Plaza Mall).

 

 

demolarea Mănăstirii Văcărești

demolarea Mănăstirii Văcărești

demolarea Mănăstirii Văcărești

demolarea Mănăstirii Văcărești

demolarea Mănăstirii Văcărești

 

Sursa foto:fototecaortodoxiei.ziarullumina.ro

 

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. florin
  2. dan
  3. calin
  4. eugen
    • Alina
  5. Ioana neculaiasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.