Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

25

aprilie 2016

3

COMENTARII

Legenda transformarii Manastirii Vacaresti in Inchisoare

Scris de , in categoriaMănăstirea Văcărești și poveștile ei, Povești din cartier Berceni

Du povestea mai departe...

A fost ziua lui taica-meu sambata, l-am sunat si i-am zis Sa fii sanatos, Gogule, hai sa-ti dau o bere la carciuma. N-a protestat deloc, s-a suit pe bicicleta, ca sa mai faca niste sport cu ocazia asta, si ne-am intalnit in fata unor mititei inecati in mustar si a doua halbe cu bere gulerata. O ora mai tarziu ciocneam al doilea rand de bere si ascultam o mica lectie de istorie  pe tema transformarii Manastirii Vacaresti in Inchisoare. Recunosc ca eu l-am zgandarit pe tata in directia asta, altfel incepea sa-mi spuna iar cum s-a luat de oamenii de la un cort electoral de-al lui Baluta, ca cica blocurile din poza de reclama nu ar fi fost din sectorul 4.

-Marileno, lucrurile sunt clare! Manastirea asta de care tot zici tu a facut-o lacomul de Mavrocordat fanariotul, pe pamanturile lacomului alalalt de boier Vacarescu, dar macar de-al nostru, roman. Fanariotul a inceput s-o umple cu averi luate cu de-a sila, cica destinate ingrijirii nevoiasilor, dar mai toti banii se duceau la Sfantul Mormant. Pai ce crezi, c-aveau grecii asa drag de noi, incat sa ne fure si dupa aia sa ne dea tot noua furaciunea? Aiurea. Numai d-astea faceau, se purtau cu saracii de parca nici n-ar fi fost oameni. Ce sa mai, bisericosi din astia care se gandesc numai la burdihanu’ si portofelu’ lor, parca nu-i la fel si-n ziua de azi?

-Ba da, tata, da’ las’, ca Dumnezeu nu doarme, ii zic io, ca sa-l calmez ca prea ii desena berea bujorei rosii in obraji.

-Cum nu doarme?! se mira el. Sforaie, Marileno, asa de inversunat doarme. Pai, daca nu dormea, se mai facea Mall-ul ala in locul Manastirii? Nu se mai facea, si te duceai la mama naibii sa-ti cumperi ciorapi si detergent. Da, si ziceam ca a venit marioneta de Cuza, si cum avea el patima sa mearga deghizat prin popor, ca Batman sau Superman, aia la care te mai uiti tu…

-Nu ma uit la Batman si ma indoiesc ca Superman semana cu domnitorul Cuza.

mănăstirea Văcărești închisoare

Sursa: fototecaortodoxiei.ro

-Nu conteaza. A venit Cuza si a inceput sa-i verifice pe sfintii calugari, sa vada cu ochii lui daca-s asa haini cum zicea lumea. Ca lumea zicea multe, ca au pivnitele pline ochi cu cele mai bune vinuri, ca au cuhniile doldora de bucate gustoase si nu dau socoteala nimanui pentru toate astea. Ca sunt de capul lor, cum ar veni. Boooon, se aranjeaza Cuza sa arate ca un sarac lipit pamantului, si se-nfiinteaza la o manastire din asta, nu stiu care, ca la toate era la fel. Cioc-cioc, fie-va mila de-un om amarat, o felie de paine si-un acoperis deasupra capului, atata a cerut calugarului de l-a intampinat. Calugarul zice, Stai ca ma duc sa vad ce zice staretu’, se duce, se-ntoarce si-l goneste pe domnitor din usa manastirii. Na belea, ca-l apuca pe Cuza nervii, si mi se pare normal, cheama armata si intra peste calugari. Si ce crezi ca a facut atunci?

-Nu stiu tata, ce-a facut?

-A inceput sa scoata afara calugarii de guler si, pe masura ce scotea cate unul, baga in locul lui cate un pungas. Si le zicea asa:

Hoti scot si tot hoti introduc!

Mandru de posibila replica a lui Cuza, tata a mai cerut un rand de beri si s-a sprijinit satisfacut pe spatarul scaunului.

-Aha. Deci tu zici ca Manastirea Vacaresti era oricum plina de hoti, asa ca faptul ca a fost transformata in inchisoare nu putea fi altfel decat firesc?

-Cam asa ceva. La fel de firesc cum mi s-a parut sa-i cert pe aia de la cortul de campanie al lu’ Baluta, ca ei fac reclama cu o poza din alt sector.

-Dar poza nu e din alt sector.

-Pai nu e! Dar am vrut sa-i verific, asa cum facea si Cuza. Pai nu?! Marileno, uita-te-ncoa la mine, tre’ sa stai cu ochii pe astia, ca altfel, dracu’ ne-a luat! Hai, noroc!

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. ionel
  2. corina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.