Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

21

iunie 2024

0

COMENTARII

„Un nou microraion pe harta” – cum era prezentată nașterea cartierului Berceni – SUD II în anul 1968

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din anii comunismului

Berceni – SUD II
Du povestea mai departe...

Citind rândurile de mai jos despre apariția cartierului Berceni – SUD II am avut tendința, vă spun sincer, să zic ceva de modul pompos și exagerat în care presa comunistă din acea perioadă prezenta, de voie de nevoie, realizările edilitare ale unui regim de tristă amintire. Apoi am zis așa: stai un pic! Păi care e diferența între reclamele la diversele cartiere rezidențiale ale dezvoltatorilor imobiliari de acum și promovarea de atunci? Mai mult, aș putea spune că textul de mai jos e chiar decent dacă-l compari cu gogoșile pe care le vând unii dezvoltatori de astăzi, mai ales pe la periferia Bucureștiului. Și acum, pentru că m-am asigurat probabil de câteva înjurături, dau drumul la text. Nu l-am modificat, este cel original.

CONSTRUCŢII PE 70 DE HECTARE. • CURTI INTERIOARE ŞI LOCURI DE JOACA PENTRU COPII •PARCAJE PENTRU AUTOTURISME

„Între bd. Constantin Brîncoveanu, Metalurgiei și Inelul de legătură, începe să prindă contur cartierul Berceni—sud II. Zeci de blocuri, executate din panouri mari prefabricate, alcătuite în cea mai mare parte din apartamente cu 3 şi 4 camere, se impun atenţiei prin eleganţa lor şi prin modul în care sînt amplasate.”

„Ing. Victor Soare, şeful şantierului nr. 2 al I.C.M. 2 care construieşte acest nou cartier, ne prezintă, pe macheta de ansamblu, această frumoasă zonă de locuit a orașului nostru. Amplasarea blocurilor a fost astfel concepută încît sa confere cartieruluiun aspect arhitectural inedit. Bunăoară, bulevardele vor fi mărginite de blocuri înalte cu parter și zece etaje. In mijloc sînt amplasate blocurile cu parter şi patru etaje, strâjuite, din loc în loc, de blocuri turn, astfel aşezate încît să creeze curţi interioare mari, ferite de arterele de circulaţie, unde copiii se vor putea juca în voie. Noul cartiereste bine dotat cu utilităţile necesare asigurării unui deplin confort. în 1969, cînd toate cele aproape 5000 apartamente vor fi terminate, cetăţenii vor avea la dispoziţie un modern complex comercial, unităţi pentru prestarea de servicii, două şcoli generale cu cîte 24 de clase fiecare, parcaje pentru autoturisme, o stație pentru pomparea apei în blocurile înalte, terenuri de joaca pentru copii ş.a. Construirea primelor blocuri din zona a doua Berceni—sud a început în iulie 1967, constructorii predînd pînă în momentul de faţă 420 de apartamente, iar alte 170 aflîndu-se în faza de recepţionare. Elegant, cu mulţi pomi şi arbuşti, cu zone de verdeaţă şi flori, cu căi moderne de transport care pot face legătura cu centrul Capitalei numai în cîteva minute, microraionul Berceni sud II va oferi condiţii civilizate de viaţă locatarilor săi şi va adăuga Bucureştiului un plus de frumuseţe.”

Filip Popescu Informația Bucureştiului, aprilie 1968-04-23 / nr. 4568

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.