Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

11

februarie 2019

2

COMENTARII

Politica de mahala, la îndemâna Miței lui Chibrit, în 1933

Scris de , in categoriaPovești din jurul Berceniului, Povești din vremuri vechi

Politica
Du povestea mai departe...

Dacă nu cumva mi se pare mie, treaba asta de mai jos, petrecută prin ’33, aduce mult cu situația politică de azi. Stați așa, nu-mi săriți în cap, că nu m-am apucat de politică, dar orișicât, mai aud și eu în stânga ori în drepta câte-o știre cu „breking” în față, cu ruși care vor să radem Deveselu și cu americani care rup înțelegerile nucleare cu foștii tovarăși de la Est. Deci nu-i politică d’asta de-a noastră, ci d’aia externă. Bașca, pe post de analiști avem trei mahalagioaice. Nu din Berceni, ci de prin Dudeștii vechi.

Ca să nu mai lungesc vorba, mi-a atras atenția un fragment absolut delicios de dialog dintr-un reportaj publicat de Ilustrațiunea Română, prin 1933.

Reportajul este făcut în mahalaua ”Republica lui Barbă-Rasă”, pe care o găseam pe vremuri dacă am fi luat-o la pas pe Dudești, iar la ”Pompa” am fi apucat pe Str. Foișor ”în sus”. Cel puțin așa ne ghidează reporterul ”Ilustrațiunii”.

Fragmentul pe care l-am decupat cu grijă e fix ăla care vorbește despre așteptarea războiului (Cel de-al Doilea).

”Intrăm într’o cocioabă săpată în pământ. Aerul e acum înăbușitor. Vre-o trei reprezentante ale Evei stau de taifas. Poartă nume de un comic sugestiv: ”Mița lui Chibrit”, ”Frusina lui Injugă Iapă”, Lina lui Boroiu”, etc.

 – Ce mai e nou cu politica?.. mă întreabă una din ele. Am auzit că până într-o lună o s’a-vem război cu rusu – ci – că e foamete mare acolo, și au să năvălească hămeșiți pe capul nostru.

– Aș!.. intră în vorbă, zâmbind neîncrezătoare, Leanca a lui Anghimoft” –  Rusu nu vine peste noi așa cu una cu două…. Știe el că nu-l așteaptă aici mare brânză… S’aude e drept de război, dar cu cine, nu s’a hotărât încă.”

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. neamtu tiganu
  2. Trăgulă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.