Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

28

decembrie 2016

3

COMENTARII

Prima stație seismică din România se află în Parcul Carol

Scris de , in categoriaMusai de vizitat in Berceni, Povești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...

Este incredibil cât de multe comori se ascund în parcurile din Berceni și din împrejurimile acestui cartier controversat, comori a căror istorie, din păcate, nu este suficient cunoscută. Monumentele istorice, casele memoriale și muzeele sunt ori lăsate în paragină, ori îngrădite și ascunse privirilor, ori insuficient promovate ca obiective culturale, făcându-ne, pe nedrept, să ne simțim mai săraci decât cei care au privilegiul de a locui în buricul Bucureștilor.

Dar suntem departe de a fi săraci, chiar dacă locuim într-un cartier mărginaș care, acum o sută de ani, era doar o mahala cu străzi nepavate, fără canalizare și deseori inundate. Nu trebuie decât să deschidem ochii și să vedem, de exemplu, Observatorul Militar din Parcul Tineretului, unde s-au făcut primele determinãri astronomice care au servit realizãrii planului topografic al Bucureștiului, apoi, în Parcul Carol, casa unde s-a pregătit în secret Unirea de la 24 ianuarie 1859 sau, tot aici, clădirea care a adăpostit prima stație seismică din România.

Pavilionul Seismologic din Parcul Carol face parte din ansamblul Observatorului Astronomic Bosianu, fiind construit în jurul anului 1893. Clădirea, numită în acea perioadă Pavilionul Magnetic destinat observațiilor și măsurătorilor științifice, avea un rol important în cadrul Institutului Meteorologic (iulie 1884). Construcția cu decorații de inspirație romantică se află lângă Pavilionul Central și are subsol, parter și mansardă. Corpul cu intrarea a fost reconstruit după cutremurul din 1977.

Sursa: arhiva foto personală

Sursa: arhiva foto personală lect. dr. arh. Irina Iamandescu 

Ilustrațiunea română nota în 1936 o situație -din păcate- cu specific românesc: unul din cele mai perfecționate seismografe din lume se afla, încă din 1914, în stația seismică din Parcul Carol, numai că nu erau de găsit fonduri pentru instalarea și achiziționarea accesoriilor necesare. Specialiștii erau astfel nevoiți să utilizeze un seismograf împrumutat de la Universitatea din Cluj, lucrând intens la realizarea unui alt instrument pe care să-l poată totuși folosi și când celălalt avea să fie returnat.

 

Surse: Studiu istoric, Ansamblul Observatorul Astronomic publicat pe  www.ioana.associated.ro

Ilustrațiunea română, 3 iunie 1936

 

 

 

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. DP
  2. Anonim
  3. Pierre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.