Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

28

noiembrie 2017

0

COMENTARII

Cum s-a sărbătorit Ziua Națională a României în anul 1906

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

ziua nationala
Du povestea mai departe...

Chiar dacă din 1990 Ziua Națională a României se sărbătorește la 1 Decembrie (data marchează Unirea din 1918 a Transilvaniei cu România, încheind astfel procesul de făurire a statului național unitar român), vreme de opt decenii ziua cu cea mai importantă semnificație pentru țară a fost ziua de 10 mai.

Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, iar la 10 mai 1877 tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României, după secole de stăpânire otomană. La 10 mai 1881, principele Carol a fost încoronat primul Rege al României.

Iată cum s-a desfășurat Ziua Națională a României în anul 1906 (ne spune „Calendarul Minervei”).

 

În dimineața zilei de Mercuri, 10 Mai, populația Capitalei a fost deșteptată din somn de 21 bubuituri de tun, cari dedeau semnalul începerei marilor serbări jubiliare.

La orele 9 toate tribunele și trotuarele erau înțesate de lume, iar pe străzile cari dau în calea Victoriei și b-dul Academiei, circulația era foarte anevoioasă, dacă nu chiar imposibilă.”

La 9:45 Suveranii au plecat de la Palat către Mitropolie. „Pe tot parcursul s-au aruncat flori Suveranilor și Principilor, iar uralele nu mai conteneau.

A urmat defilarea și Prânzul Primarilor, dat în Grădina Cișmigiu, în onoarea celor trei mii de primari rurali sosiți în capitală. În același timp, la Arenele Romane s-a dat Prânzul Veteranilor, prezidat de ministrul de război, generalul Manu.

 

 

La orele 7 seara, Calea Victoriei era înțesată de lume și iluminată.

Calea Victoriei avea un aspect foarte frumos: pe o jumătate de stradă, unii mergeau în sus iar pe cealaltă parte alții se întorceau.”

Iar la orele 12 lumea încă se mai afla pe străzi.

Dar asta a fost demult. Peste noi și țară a trecut timpul, a trecut și istoria, îndesând cu forța între cele două Zile Naționale și un 23 August pe care mulți l-au sărbătorit participând la demonstrații în cinstea cuplului prezidențial. Până la urmă, indiferent de data stabilită de legiuitori, indiferent de locul unde suntem, Ziua Națională a țării e Ziua Românilor de pretutindeni, așa că vă urez

La mulți ani, români!

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.