Povestea Bulevardului Pieptãnari
Scris de Marilena, in categoriaPovești din vremuri vechi, Povestile strazilor din Berceni
Dupã obiceiul vremurilor de demult, meșteșugarii veniți la oras, în cãutarea unui vad mai mare de clienți, își rânduiau atelierele în vecinãtatea altora de-același fel, grupându-se deseori pe aceeași stradã sau în aceeași mahala. Așa a ajuns Bucureștiul sã aibã ulițe cu nume reprezentând meșteșuguri astãzi aproape uitate, precum strada Covaci (a fierarilor), strada Cãldãrari, strada Șelari, strada Blãnari, strada Șepcari sau bulevardul Pieptãnari.
Meșterii pieptãnari se îndeletniceau cu înlãturarea murdãriei din lâna folositã la fabricarea postavurilor, iar pentru asta se foloseau de niște piepteni cu dinți de fier.
În zonã mai existã o stradã al cãrei nume ne duce cu gândul la meșteșugul pieptãnarilor, si anume strada Dârste. Dârsta este o piuă rudimentară acționată de o apă curgătoare, în care se bat dimia și postavul cu ajutorul unor ciocane de lemn.
În perioada interbelicã, denumirea strãzii Pieptãnarilor a fost schimbatã in bulevardul General Moșoiu Traian, în onoarea unui general român care a participat la eliberarea Transilvanei în primul rãzboi mondial, apoi regimul comunist a revenit la numele vechi.
În imaginea de început vedem strada Pieptãnari la intersecția cu strada Bachus, înainte de pavare. Fotografia dateazã din primãvara anului 1934.
Sursa: „Strazi vechi din Bucurestiul de azi”, de Alexandru Ofrim
Marilena, pasiunea ta mă lasă fără replică. Te iubesc pentru cee ce faci.
Corneliu, fara interesul cititorilor, pasiunea mea s-ar mai ofili, asa ca-ti multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂