Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

7

iulie 2017

7

COMENTARII

Povestea fabricii Adesgo

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din Filaret, Povești din vremuri vechi

Adesgo
Du povestea mai departe...

Adesgo a intrat în viața româncelor în anul 1926, când germanul Arthur Drechsler a deschis pe Calea Șerban Vodă 220 prima fabrică de ciorapi și lenjerie de damă din țară.

A devenit „de-a noastră” cu timpul, dar în primii ani de existență, mai exact până în anul 1938, utilajele erau aduse din afară, de la firme renumite, iar toți maiștrii și specialiștii erau străini. Pentru cei aproape 200 de angajați care lucrau în ture fusese asigurată o organizare socială complexă și generoasă. Aceștia beneficiau de cantină, sală de repaus, cabinet me­­di­cal, instrumentar şi staţionar cu paturi pentru bolnavi, sală de muzică cu pian, club de fotbal, pajişte pentru destindere, și chiar o creşă pentru copii.

După al doilea război mondial, în urma conferinței de la Potsdam (când Aliații au decis cum vor administra Germania înfrântă), drepturile asupra firmei germane Adesgo au fost transferate către guvernul sovietic, fabrica fiind înapoiată statului român abia în 1954. După aceea, în 1962, Adesgo a început să exporte ciorapi din fibră sintetică, apoi a introdus ciorapul pantalon, care nu mai necesita jarteluțe și ținea de cald. Totuși, chiar dacă pe vremuri ciorapii erau rezistenți, nu ca astăzi, tot li se mai duceau firele, iar doamnele și domnișoarele luau cu asalt atelierele de remaiat, unde cu grijă și o croșetă specială era tras firul buclucaș.

Firma Adesgo a fost preluată în 2002 de grupul Argaman Industries, evitând elegant soarta multor fabrici vechi care au fost desființate după revoluție. Așa se face că este astăzi unul din cele mai longevive branduri românești, apropiindu-se cu pași repezi de venerabila vârstă de 100 de ani.

 

adesgo-reclama-ciorap

 

 

adesgo-femeia-eleganta

 

adesgo-reclama-trusou

Sursa: Realitatea ilustrată, 20 noiembrie 1935

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Nicolae Theodora
  2. madi
  3. Un uom
  4. Anonim
  5. Silvia
  6. Simon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.