Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

28

octombrie 2016

6

COMENTARII

Povestea strãzii Mãrțișor

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi, Povestile strazilor din Berceni

mărțișor
Du povestea mai departe...

În anul 1926, un mare scriitor român s-a îndrãgostit de mahalaua de pe Dealul Piscului, aflatã lângã rãspântia blestematã a Mandravelei, foarte aproape de Închisoarea Vãcãrești. Atât de tare l-au subjugat micile coline împodobite cu adevãrate „împãrãții de sãlcii, plute și grãdini în care cântã cucul, mierla, și noaptea, la lunã și la luceafãr, balta vastã e strecuratã între câmpiile de cimbru„, încât Tudor Arghezi, cãci despre dumnealui este vorba, a cumpãrat aproape douã hectare de teren unde sã-și construiascã o casã. Pentru Arghezi nu a contat cã mahalaua nu avea apã, nu avea electricitate, nu avea canalizare, nu avea nici mãcar trotuar sau stradã, ba chiar s-a înhãmat la muncã și-a început a umbla încolo și-ncoace sã le fie tuturor mai bine:

Tudor Arghezi la Martisor Sursa: www.agentiadecarte.ro

Tudor Arghezi la Martisor
Sursa: www.agentiadecarte.ro

M-am silit și singur și stãruind pe lângã primarii pe care-i cunoșteam, m-am silit sã fac strãzi, sã aduc luminã. Am alergat pentru oameni când aveau vreo nevoie. Am alergat pentru mahala când era ceva de fãcut. Într-o zi au venit la mine și mi-au cerut sã le fiu delegat. Iaca așa ajunsei delegatul mahalalei, și mahalaua Mãrțișor a avut luminã, strãzi pietruite, tramvai pe Soseaua Oltenitei și autobuz pe Vãcãrești.”

Apoi, când a trebuit gãsit un nume pentru stradã, tot Arghezi-a fost cel care-a zis, simplu și frumos, sã fie Mãrțișor. Nu de alta, dar dealul Piscului era primãvara plin de mãrțișoarele fetelor care, dupã obiceiul din partea locului, le atârnau în primii pomi înfloriți ca sã-și întâlneascã mai repede ursitul.

Farmecul Mãrțișorului nu i-a scãpat nici criticului literar George Calinescu: „Aici, în Mãrțișor, ești și la deal și la câmpie, și aici mi-ar fi plãcut sã trãiesc„, dar poate cele mai frumoase cuvinte despre acest loc binecuvântat al cartierului Berceni, le-a spus tot Arghezi: „„Simt cum seva vieții mi se trage din aceste pãmânturi, ca seva pomilor, a ierburilor, a gâzelor.”

 

Sursa fotografiei cu strada Mãrțișor din 1934, înainte de pavare: „Strãzi vechi din Bucureștiul de azi”, de Alexandru Ofrim

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. mihaela Petrache
  2. Radu Stanciu
    • Marilena
  3. Constantin Marinescu
  4. Sendroiu Ioan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.