„100 de ani de recunoștință” în Apărătorii Patriei
Scris de Marilena, in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartierul Apărătorii Patriei, Povești din vremuri vechi
Primăria Sectorului 4 vrea să construiască în cartierul Apărătorii Patriei, până la sfârșitul anului 2018, un monument închinat memoriei eroilor neamului, căzuți în Primul Război Mondial. Inițiativa face parte din proiectul cultural-edilitar „100 de ani de recunoștință”, alături de acordarea de sprijin financiar pentru lucrările de consolidare și restaurare a bisericii „Parohia Apărătorii Patriei I”, și de realizarea unei monografii și a unui DVD despre cartier și lăcașul de cult.
Biserica „Parohia Apărătorii Patriei 1” este singura din București ridicată de foștii luptători pe frontul primei conflagrații mondiale, care au fost împroprietăriți în sudul capitalei drept răsplată pentru serviciile militare aduse țării. În 1923, Primăria București a alocat parohiei noii așezări un teren de 1000 m2 pentru construirea unei biserici. Câțiva dintre întemeietorii cartierului au format Societatea „Apărătorii Patriei” a Demobilizaților, unindu-și eforturile pentru ridicarea lăcașului de rugăciune și a unei clădiri destinate școlii primare mixte înființată cu doi ani înainte. În 1929, societatea a obținut de la Ministerul de Interne aprobarea pentru organizarea unei loterii, din a cărei vânzare de bilete urmau să se adune fonduri pentru noile construcții. În 1932 s-a pus piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, iar lucrările au continuat, îngreunate de al doilea război mondial, până în 1950. Configurația bisericii amintește de catedralele medievale gotice, iar picturile au fost realizate în tehnică fresco (o metodă deosebit de rezistentă în timp, efectuată pe o tencuială de var proaspăt în care se înglobează pigmentul prin carbonatare).
Lăcașul de cult, afectat de mai multe cutremure, necesită lucrări de consolidare și restaurare, atât în interior, cât și la exterior (consolidarea fundațiilor și a zidurilor, refacerea acoperișului și a instalațiilor electrice și termice, înlocuirea pardoselii și a mobilierului din interior, restaurarea picturii și a catapetesmei), se arată în Proiectul de Hotărâre al Consiliului Local al Sectorului 4 care a fost aprobat la sfârșitul lunii martie. Pentru aceste lucrări va fi alocată suma de 300.000 de lei din bugetul local al Sectorului 4.
Proiectul „100 de ani de recunoștință” a fost gândit ca un „prinos de recunoștință și datorie de conștiință pentru făuritorii României Mari, întemeietorii cartierului Apărătorii Patriei”.