Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

5

septembrie 2017

4

COMENTARII

Centrul Cultural al Sectorului 4 a fost cârciumă cu ștaif acum un secol

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din Filaret

Du povestea mai departe...

Locul unde se află cocheta clădire a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, aflată la numărul 41 pe strada 11 Iunie, în apropierea Parcului Carol, a avut în primele decenii ale secolului trecut  o destinație mult apreciată de personalitățile cu înclinații bahice și gurmande ale vremii. Se spune că Liviu Rebreanu și Octavian Goga s-au desfătat aici, la Gradina Luzana, căci așa se numea pe vremuri, cu mâncăruri delicioase și vinuri românești, iar la întoarcerea de la Expoziția Universală de la Paris, renumitul violonist Grigoraș Dinicu a fost întâmpinat cu un banchet.

Povestea grădinii-restaurant Luzana

În spatele Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” (care găzduia pe-atunci Școala Ortodoxă de fete) se întindea acum mult timp, prin secolul XIX, o grădină mare, căreia i se spunea „La șapte nuci”. Din ea s-au tras trei grădini-restaurant celebre în perioada interbelică, pe nume Leul și cârnatul, Pariziana și Suzana.

După Primul Război Mondial, terasa Suzana a intrat sub administrarea machidonului Iorgu Steriu, un om deosebit de întreprinzător, comerciant de succes și proprietar de restaurante.

La 1 martie 1927 a început construirea unei clădiri, după planurile ginerelui lui Iorgu Steriu, Achille Ghiaciu. Casa în stil românesc și grădina din jur au primit numele Luzana la 23 octombrie 1927, devenind oficial un „local anume făcut pentru veselia de o clipă a celor ostoiți de frământările vieții”. Pe lângă farmecul locului, la faima grădinii-restaurant au contribuit deosebit de mult și atenția cu care Iorgu Steriu, împreună cu fiul său, Nicu, alegeau ospătarii, și elementele extrem de moderne din dotarea bucătăriei: o fabrică de gheață, o spălătorie mecanică de rufe și vase, mașini de tăiat pâine și de curățat cartofi.

Vestita Luzana apare și în literatura vremii, fiind menționată de Camil Petrescu în romanul „Patul lui Procust”, iar strănepotul lui Iorgu Steriu, Virgil Mănescu, urmând oarecum tradiția familiei, a participat la emisiunea Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor în rolul maestrului de ceremonii și al șefului de sală la restaurantul show-ului.

Un ghid al Bucureștiului din 1962 menționează că în localul Centrului Cultural de astăzi funcționau Casa de Cultură a Raionului Nicolae Bălcescu și Biblioteca Populară Mihail Eminescu, clădirea fiind dată în folosință în anul 1958.

 

Sursa: wikipedia.org

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. VIOREL TANASE
  2. George
  3. Gigi
  4. Oprea Florin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.