Mâine e Ziua Națională a Lecturii, ocazie cu care PMB inaugurează Biblioteca Bunicii în Sectorul 4
Scris de Marilena, in categoriaActualitate, Clubul de lectura, Povești de azi
Primaria Capitalei s-a gândit că ar fi bine ca începând din acest an să sărbătorească așa cum se cuvinte Ziua Națională a Lecturii, care e mâine, 15 februarie. Cu ocazia asta, va avea loc Maratonul Lecturii, cu scopul de a încuraja românii să mai pună mâna pe cate-o carte, dar, spun eu, mai important, se va inaugura și un centru pentru lectură dedicat seniorilor. Centrul este situat în sectorul 4 și se numește Biblioteca Bunicii. Dar mai multe detalii aflăm chiar din comunicatul de presă al PMB, pe care îl puteți ciți în continuare:
”Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, sărbătorește marți, 15 februarie 2022, pentru prima dată, Ziua Națională a Lecturii. Evenimentul este marcat prin Maratonul Lecturii, ce presupune activități de promovare și încurajare a cititului.
Astfel, Primăria Capitalei, prin DGASMB, inaugurează, de Ziua Națională a Lecturii, un centru pentru lectură destinat seniorilor, Biblioteca Bunicii, situat în cadrul Complexului Ominis de pe strada Turnu Măgurele nr 17 A, sector 4.
La Biblioteca Bunicii, copii și bunici, 20 de copii care frecventează creșele Antante și seniori ai complexului Ominis, vor petrece o zi întreagă printre cele 6000 de cărți provenite din donațiile cititorilor bucureșteni.
Biblioteca Bunicii este un proiect-pilot și va funcționa de luni până vineri, între orele 9.00 – 15.00.
De asemenea, Maratonul Lecturii se va desfășura și la Centrul de Lectură Omide și va fi sărbătorit prin sesiuni de lectură și alte activități interesante destinate copiilor, la care vor participa 30 de copii, foști antepreșcolari ai creșelor Antante. În cadrul centrului, 5137 de cărți ce provin din donațiile bucureștenilor sunt puse la dispoziția micilor cititori.
Centrul de lectură Omide este un proiect-pilot implementat în luna noiembrie a anului trecut, iar programul de funcționare este de luni până vineri, între orele 11.00-16.00.
Găsiți mai multe detalii despre programul și activitățile care vor avea loc în cele două centre pe pagina de Facebook a Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, https://www.facebook.com/DGASMB.
11.000 de cărți donate de bucureșteni
Deschiderea celor două centre de lectură și implementarea proiectelor-pilot este posibilă datorită bucureștenilor care au donat, în cadrul programului de economie circulară înființat de DGASMB în luna iunie a anului 2021, aproximativ 11.000 de cărți din toate domeniile, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Odată ajunse la centrul de economie circulară, au fost donate, mai departe, cărți și manuale școlare pentru elevii mai multor școli din țară, susținând, astfel educația în mediile defavorizate.
Din colecția impresionantă de carte rămasă, DGASMB pune bazele celor două proiecte.
Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București continuă colectarea cărților provenite din donații, în locațiile următoare:
• Complex de servicii sociale Ominis, Strada Turnu Măgurele , nr.17A, sector 4;
• Sediul central al D.G.A.S.M.B., Str. Constantin Mille, nr.10, sector 1;
• Spălătoria Socială, Str. Armeniș, nr. 2, sector 3;
• Spălătoria Socială, Str.Drumul Taberei, nr.24, sector 6.
*Program: luni-vineri, între orele 9.00 – 16.00
• Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 75, sector 5 (rond Kogălniceanu).
*Program: luni – vineri, între orele 11.00 – 18.00
* RE- Centrul de Economie Circulară, Calea Plevnei, nr 98, sector 1
*Program: luni-vineri, între orele 9.00-17.00. Sambata: 9-14
De asemenea, organizațiile neguvernamentale se pot adresa oricând DGASMB pentru pachete personalizate cuprinzând manuale școlare, cărți de lectură, cărți de colorat pe care să le distribuie mai departe copiilor care au nevoie de acestea.
Pe site-ul instituției, https://www.dgas.ro/centrul-de-lectura-omide/, este disponibil un catalog online cu titluri ale cărților pentru copii. Punem preț pe importanța recirculării cărților și ne dorim ca acestea să fie împrumutate de cei mai mulți iubitori de lectură. Oricine caută un titlu anume, poate accesa catalogul online să își aleagă din cărțile donate. Ne dorim ca acest proiect să fie unul sustenabil, un model de păstrare și valorificare al fondului de carte, prin inventarierea continuă a cărților, titluri ce vor fi acualizate frecvent.”
SURSA: PMB