Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

16

martie 2018

3

COMENTARII

Ambulanța neagră care fură copii, o legendă urbană veche de jumătate de veac

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din anii comunismului

ambulanta neagra din Berceni
Du povestea mai departe...

În 2016, locuitorii din Berceni erau avertizați că o ambulanță neagră, condusă de bulgari înarmați, parchează în zona parcurilor, școlilor și grădinițelor ca să racoleze copii pentru trafic de organe. Imediat s-a declanșat panica, iar după ce o tânără a fotografiat o salvare aproape neagră, mai mult albastru închis, pe undeva prin Drumul Taberei, oamenii s-a dezlănțuit.

Aceasta aparținea flotei de ambulanțe a unui centru medical, iar șoferul a fost înjurat, amenințat și acuzat că fură copii. Salvarea înspăimântătoare a fost retrasă ulterior de pe traseu și vopsită în alb, pentru a calma spiritele.

Legenda ambulanței negre a circulat de altfel în mai mulți ani prin România.

 

Se întoarce regulat în atenția oamenilor însetați de bizar și fascinați de misterul pericolului, însă puțini știu că se regăsește în folclorul urban al multor țări din fostul bloc sovietic.

Polonezii, rușii, ungurii, ucrainienii, cehii și slovacii împărtășesc cu românii groaza că le-ar putea fi răpiți copiii într-o dubă neagră, și asta nu-i de ieri, de azi.

În anii 60 și 70 se spunea că o Volgă neagră (deși uneori, de dragul varietății cromatice, putea fi și roșie), cu jante albe sau perdeluțe albe, condusă de preoți, călugărițe, evrei, vampiri, sataniști sau -ce s-o mai dăm cotită, de însuși Satan, Prințul Întunericului (căruia îi plăcea, probabil, să șofeze noaptea, fumând și ascultând la maximum AC/DC, Highway to Hell) urmărea copii și îi răpea pentru a le folosi sângele ca leac pentru arabii sau occidentalii bogați, bolnavi de leucemie. În alte variante, motivul era furtul de organe.

În anii 80, mitul s-a răspândit atât de mult în Cehoslovacia, încât a trebuit să fie spulberat la televiziunea publică.

Pe măsură ce se apropia sfârșitul secolului XX, automobilul suspect s-a transformat din Volgă în BMW sau Mercedes. Dar nu orice fel de BMW sau Mercedes, nu, ci niște modele custom, cu coarne de diavol în locul oglinzilor laterale. Acum, șoferul întreba trecătorii cât e ceasul și-i ucidea când se apropiau de mașină ca să răspundă. În zilele noastre circulă varianta ambulanței care accidentează copii, apoi îi ia pentru a-i duce, chipurile, la spital.

Legendele urbane dezvăluie multe despre cultura și societatea modernă

Legendele urbane au uneori rol de povești moralizatoare, alteori sunt doar istorioare misterioase, care inspiră frică și groază. Unele sunt amuzante, altele absurde. Însă se pot afla multe informații despre cultura modernă, urbană, în care au apărut. De exemplu, plasând un preot la volanul Volgăi negre care fură copii, regimul politic comunist al anilor 60, adversar al religiei, sădea ingenios o sămânță de teamă și respingere față de reprezentanții bisericii. Beneficiarii sinistrei conspirații erau occidentalii, într-o variantă, alți „dușmani” ai poporului aflat sub oblăduirea comunistă.

Astăzi, mașina neagră e o ambulanță, iar la volanul ei se află un bulgar periculos. Vom înțelege poate mai târziu semnificațiile complete ale transformării acestei legende urbane.

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Cristian Nitescu
  2. Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.