Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

19

martie 2018

0

COMENTARII

Strada din Berceni denumită după un domnitor căruia fratele său i-a scos ochii

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi, Povestile strazilor din Berceni

Iliaș Vodă
Du povestea mai departe...

Unul dintre misterele cartierului Berceni este cel al denumirii străzii Iliaș Vodă, o arteră mititică, cât cinci case, care scoate timidă capul din strada Șoimuș și a fost botezată domnește printr-o decizie din anul 1941.

În luna iulie a acelui an s-au modificat dintr-un foc 269 de nume de străzi din comuna Șerban-Vodă (zona Olteniței-Giurgiului de astăzi). O parte dintre străzile rebotezate, mai exact șaisprezece, au primit nume de domnitori, fără alte precizări. Dintre acestea, astăzi mai supraviețuiesc cinci: Constantin Vodă, Grigore Vodă, Ștefan Vodă, Vlad Vodă și Iliaș Vodă. Despre cea din urmă vă voi povesti mai multe în continuare.

Alexandru cel Bun strada Iliaș Vodă

Alexandru cel Bun, tatăl lui Iliaș Vodă. Frescă de la Mănăstirea Neamț

Fiul lui Alexandru cel Bun, Iliaș I fost desemnat de tatăl său ca succesor la domnie, ceea ce a și făcut la el acasă, în Moldova, puțin mai mult de un an (ianuarie 1432 – octombrie 1433).

Ar fi domnit mai mult singur și netulburat, dacă fratele său, Ștefan al II-lea, nu s-ar fi ridicat împotriva lui, ajutat, printre alții, de Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș. Detronat, fugărit și închis, Iliaș Vodă a reușit să scape și să se întoarcă în țară după doi ani. Schimbându-se regele Poloniei, a fost ajutat de Vladislav al III-lea și repus în scaunul domnesc, cu condiția să împartă tronul cu fratele său, Ștefan.

Au trecut astfel câțiva ani de liniște relativă, însă după moartea lui Vladislav al III-lea, Ștefan iar s-a sculat împotriva fratelui său. L-a detronat definitiv pe Iliaș, i-a scos ochii și l-a izgonit în Țara Leșească.

Ce i-a mânat pe membrii Comisiei de Nomenclatură din 1941, istorici și profesori de seamă precum acad. Tzigara-Samurcaș sau acad. George Murnu, să alăture un domnitor al Moldovei din secolul XV unui veteran al Războiului de Independență (Povestea străzii Stoian Militaru) în peisajul toponimic al comunei suburbane Șerban-Vodă, nu știu. La fel cum mă întreb dacă sigur pe acest Iliaș Vodă l-au avut în vedere, nu de alta, dar în istoria Moldovei a mai existat un domnitor cu același nume.

Iliaș al II-lea a fost fiul lui Petru Rareș și a avut și el un frate pe nume Ștefan, care i-a urmat la domnie. Asemănările dintre Iliași se opresc însă aici. Cel de-al doilea a abdicat ca să fugă la Constantinopol. Acolo a trecut la Islam, și-a luat numele de Mehmet și a devenit Pașă de Silistra. Îndrăznesc să presupun că nu la acest Iliaș Vodă s-au gândit cei responsabili de nomenclatura stradală, ceea ce ne duce la concluzia din titlu: strada Iliaș Vodă a fost denumită după un domnitor căruia fratele său i-a scos ochii.

 

Sursa: „Străzi din București și numele lor. Domnitori și dregători”, Aurel Ionescu

 

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.