Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

26

februarie 2018

34

COMENTARII

Povestea cinematografului Progresul, de pe șoseaua Giurgiului

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din vremuri vechi

cinema Progresul
Du povestea mai departe...

La Șura Mare era, pe vremuri, un cinematograf micuț pe care unii dintre voi îl știau după numele Progresul, alții George Bacovia (așa cum scrie pe firmă în imaginea de mai sus -sursa Muzeul Municipiului București, via Gabriel Belkine).

A fost demolat în anii 80, iar astăzi, în locul lui, e o benzinărie. Însă povestea localului unde pe marele ecran rulau filme americane, iar în închipuirea locuitorilor de la periferia Bucureștiului se îngrămădeau visuri care mai de care mai îndrăznețe, e nițeluș mai lungă. Se întinde chiar până în perioada interbelică, într-o vreme când drumul ce duce înspre Giurgiu făcea parte din comuna suburbană Șerban-Vodă.

După ce prima sală construită anume cu rol de cinematograf a apărut în 1909 (sala Volta, pe strada Doamnei), în anii 20-30 s-au ridicat la periferie mici cinematografe cu aspectul unor edificii moderniste.

În 1936 existau deja în București 76 de cinematografe. Printre ele, pe șoseaua Giurgiului, vizavi de cimitirul Bellu, se afla și un cinema cu un nume de o gingășie aparte: Lolica. Zece ani a rezistat Lolica în mahala, din 1926 până în 1936, apoi, din cine știe ce motive, denumirea sălii de cinema a devenit Rozica. A fost rebotezată Mexic în timpul celui de-al doilea război mondial, apoi – probabil în onoarea alianței cu armata rusă cea triumfătoare – a devenit cinema Alianța, cam până prin 1953, când nu se mai regăsește în presa vremii. Mai târziu au început să fie construite apartamentele de pe șoseaua Giurgiului – „pentru oamenii muncii”- spre sfârșitul anilor 50, iar cinematograful de la Șura Mare a fost redeschis și botezat pentru a patra oară, de data aceasta în onoarea poetului care locuise în apropiere, George Bacovia.

Apoi, între 1963 și până când a fost demolat, în anii 80, s-a numit cinema Progresul.

 

cinema Progresul

via Gabriel Belkine

Du povestea mai departe...

Comentarii

 1. Gina Herea
 2. silvia
 3. Tescarau
 4. VIOREL TANASE
 5. VIOREL TANASE
 6. MIhai B
 7. Sebastian
 8. Dalia
 9. VIOREL TANASE
 10. Sebastian
 11. Sebastian
 12. PAUL
 13. Ion Georgescu
 14. alta Silvia
 15. alta Silvia
  • Korinna
 16. Silvia
 17. Roxana Gabriela Paraschiv
 18. Stefan
 19. Doru
 20. Doru
 21. EG
 22. nelu
 23. Liviu
 24. ION BERCEANU
 25. Catalin
 26. Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.