Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

11

septembrie 2017

37

COMENTARII

Prima școală din Berceni: povestea Școlii 111 George Bacovia

Scris de , in categoriaCopilaria in Berceni, Povești din cartier Berceni

Du povestea mai departe...

Povestea școlii 111 „George Bacovia”, pe care o putem considera prima școală din Berceni, a început când filoxera a distrus viile din partea veche a Berceniului, la începutul secolului XX. Atunci, proprietarii de pământuri au fost nevoiți să parceleze terenurile și să le vândă, iar oameni din toate părțile țării au căutat să-și facă un rost de-a lungul șoselei Oltenița, vis-à-vis de Cimitirul Bellu. În câțiva ani, așezarea a crescut, iar copiii cătunului Bellu au ajuns la vârsta școlară.

Așa că, în toamna anului 1906, a început să funcționeze într-un local închiriat școala primară mixtă din Cătunul Bellu, sub direcția învățătorului I. Giurumescu. Apoi, pe un teren donat de directorul Școlii Normale de Institutori de pe Calea Rahovei, Anton Colorian (nimeni altul decât unul din întemeietorii cartierului Berceni, cu numele căruia a fost botezată una din străzile cele noi), s-a construit o școală de fete, în anul 1912.

prima-scoala-Berceni

Scoala de fete nr. 44 din Comuna Serban-Voda Sursa: Anuarul scoalelor primare din Municipiul Bucuresti pe 1941-1942

 

După primul război mondial, cartierul, care ajunsese să numere peste 7000 de familii, avea mare nevoie de o nouă școală. Colonelul Niculescu a donat un teren aflat între străzile Brădetului și Făgetului, iar prin contribuția părinților s-a construit o clădire cu etaj, care a devenit Școala de băieți nr. 44. Din anul 1927 s-a stabilit ca ambele școli, și cea de fete și cea de băieți, să poarte același numar, 44.

Cele două școli ale Cătunului Bellu, devenit Comuna Șerban-Vodă din 1927, primeau elevi din tot perimetrul format de Șoseaua Giurgiului și Șoseaua Olteniței, așa că în 1959 s-a impus nevoia unui local nou, mai încăpător.

Astfel, s-a construit o nouă clădire pe strada Stoian Militaru, care funcționează și astăzi, și unde au frecventat cursurile elevii fostelor școli 44, atât de fete, cât și de băieți.

În 1999, școala aflată la o aruncătură de băț de casa unde a locuit cel mai important poet simbolist român, a primit numele acestuia, „George Bacovia„.

Din „garda veche” a instituțiilor de învățământ din Berceni mai fac parte Școala Șerban-Vodă (1934) și Școala Gimnazială „General Eremia Grigorescu”, al cărei local inițial (în care a funcționat până în 1952) a fost ridicat cu banii obținuți din loteria organizată de locuitorii din Apărătorii Patriei.

Apoi, din anii 60, au început să fie ridicate numeroase alte școli pentru copiii locuitorilor din noile ansambluri de locuințe din Berceni. Șantierul școlii nr. 189 (mai exact a internatului, adică localul actual al Poliției Locale Sector 4) a prilejuit chiar descoperirea unui fost cimitir, săpăturile scoțând la iveală numeroase oseminte care au înflăcărat imaginația elevilor.

 

prima-scoala-Berceni

Școala 189, anul 1965

În încheiere, vă las cu o caracterizare a situației generale a învățământului din Capitala de demult, mai exact din anii întocmirii „Anuarului școalelor primare din Municipiul București pe 1941-1942”. Paradoxal, condițiile în care funcționau școlile pe-atunci erau la un nivel de invidiat, chiar și pentru secolul XXI, când pentru anul școlar 2017-2018, doar 44 de școli au obținut avizul ISU de siguranță la incendiu :

Astăzi sunt școale primare în Capitală adevărate palate de cultură, cu instituții anexe numeroase și cu tot utilajul necesar unui învățământ temeinic. Cine vizitează azi o școala primară din Capitală are într-adevăr ce vedea : muzee școlare cu piese din cele mai scumpe și mai rare, biblioteci bogate, ateliere înzestrate, grădini și terenuri de experiență, cooperative școlare, case de economii, terenuri sportive, cantine moderne, material didactic suficient și în cea mai perfectă stare.

scoala-fete-vs-scoala-baieti-prima-scoala-Berceni

Clase din scoala de baieti si scoala de fete Sursa: „Realitatea ilustrata”, 23 septembrie 1934

 

 

 

Surse foto: Stânga sus-Ghid Bucuresti, Ed. Meridiane, 1962; dreapta sus- www.scoala111.scoli.edu.ro

Anuarul școalelor primare din Municipiul București pe 1941-1942

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Vişan Corneliu
  2. Vasile Marius Lucian
  3. John Bentz
    • Manea Cornel
  4. George Parvu
    • John Bentz
    • Georgeta
  5. VIOREL TANASE
  6. VIOREL TANASE
  7. VIOREL TANASE
  8. PAUL
    • Manea Cornel
  9. VIOREL TANASE
  10. VIOREL TANASE
    • Magda Karolidou
  11. Cristian robert
  12. Petrică Sima
  13. Marinica Ion
  14. Marilena Mihalache
  15. Anonim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.