Prima școală din Berceni: povestea Școlii 111 George Bacovia
Scris de Marilena, in categoriaCopilaria in Berceni, Povești din cartier Berceni
Povestea școlii 111 „George Bacovia”, pe care o putem considera prima școală din Berceni, a început când filoxera a distrus viile din partea veche a Berceniului, la începutul secolului XX. Atunci, proprietarii de pământuri au fost nevoiți să parceleze terenurile și să le vândă, iar oameni din toate părțile țării au căutat să-și facă un rost de-a lungul șoselei Oltenița, vis-à-vis de Cimitirul Bellu. În câțiva ani, așezarea a crescut, iar copiii cătunului Bellu au ajuns la vârsta școlară.
Așa că, în toamna anului 1906, a început să funcționeze într-un local închiriat școala primară mixtă din Cătunul Bellu, sub direcția învățătorului I. Giurumescu. Apoi, pe un teren donat de directorul Școlii Normale de Institutori de pe Calea Rahovei, Anton Colorian (nimeni altul decât unul din întemeietorii cartierului Berceni, cu numele căruia a fost botezată una din străzile cele noi), s-a construit o școală de fete, în anul 1912.
După primul război mondial, cartierul, care ajunsese să numere peste 7000 de familii, avea mare nevoie de o nouă școală. Colonelul Niculescu a donat un teren aflat între străzile Brădetului și Făgetului, iar prin contribuția părinților s-a construit o clădire cu etaj, care a devenit Școala de băieți nr. 44. Din anul 1927 s-a stabilit ca ambele școli, și cea de fete și cea de băieți, să poarte același numar, 44.
Cele două școli ale Cătunului Bellu, devenit Comuna Șerban-Vodă din 1927, primeau elevi din tot perimetrul format de Șoseaua Giurgiului și Șoseaua Olteniței, așa că în 1959 s-a impus nevoia unui local nou, mai încăpător.
Astfel, s-a construit o nouă clădire pe strada Stoian Militaru, care funcționează și astăzi, și unde au frecventat cursurile elevii fostelor școli 44, atât de fete, cât și de băieți.
În 1999, școala aflată la o aruncătură de băț de casa unde a locuit cel mai important poet simbolist român, a primit numele acestuia, „George Bacovia„.
Din „garda veche” a instituțiilor de învățământ din Berceni mai fac parte Școala Șerban-Vodă (1934) și Școala Gimnazială „General Eremia Grigorescu”, al cărei local inițial (în care a funcționat până în 1952) a fost ridicat cu banii obținuți din loteria organizată de locuitorii din Apărătorii Patriei.
Apoi, din anii 60, au început să fie ridicate numeroase alte școli pentru copiii locuitorilor din noile ansambluri de locuințe din Berceni. Șantierul școlii nr. 189 (mai exact a internatului, adică localul actual al Poliției Locale Sector 4) a prilejuit chiar descoperirea unui fost cimitir, săpăturile scoțând la iveală numeroase oseminte care au înflăcărat imaginația elevilor.
În încheiere, vă las cu o caracterizare a situației generale a învățământului din Capitala de demult, mai exact din anii întocmirii „Anuarului școalelor primare din Municipiul București pe 1941-1942”. Paradoxal, condițiile în care funcționau școlile pe-atunci erau la un nivel de invidiat, chiar și pentru secolul XXI, când pentru anul școlar 2017-2018, doar 44 de școli au obținut avizul ISU de siguranță la incendiu :
„Astăzi sunt școale primare în Capitală adevărate palate de cultură, cu instituții anexe numeroase și cu tot utilajul necesar unui învățământ temeinic. Cine vizitează azi o școala primară din Capitală are într-adevăr ce vedea : muzee școlare cu piese din cele mai scumpe și mai rare, biblioteci bogate, ateliere înzestrate, grădini și terenuri de experiență, cooperative școlare, case de economii, terenuri sportive, cantine moderne, material didactic suficient și în cea mai perfectă stare.”
Surse foto: Stânga sus-Ghid Bucuresti, Ed. Meridiane, 1962; dreapta sus- www.scoala111.scoli.edu.ro
Anuarul școalelor primare din Municipiul București pe 1941-1942
Şcoala de pe strada Stoian Militaru este şcoala nr. 111, dar cea mai performantă, de pe şoseaua Giurgiului, rămâne 188, cel puțin înainte de ’90. A fost printre ultimele construite, în anul 1965.
Performanta…la ce? Noi vorbim aici de Berceni…Sc gen 188 este de cealalta parte a sos Giurgiului…in sectorul 5…
La învățătură şi la gradul de realizare socială a absolvenților acestei şcoli.
Aaaaa, şcoala 111 nu este în Berceni, este pe strada Stoian Militaru, în spatele pieței Progresul. Un pic cam la graniță.
corect.am invata clasele 5-8
Dumneata, dupa nume, pari a fi invatat la ….Viseu !
Visau era bodega la statia Bacovia .
Dece este necesara adresa mea……. Locuiesc in Buc.si v-as ruga sa dcumentati solicitarea Dvs.locuiesc str Aron Pumnu -fosta Gaitanari ,Ffosta com. Serban Voda- Bellu . Nuinteleg de ce trbuie a ma legitimaez……. Va rog lamuriti-ma !……Si .VISEU este acum policlinica……… CU PLATA !
Ehe…ce amintiri frumoase am eu din școala generală nr.111
Scoala Generala nr 111 Stefan Plavat….asa se numea la inaugurarea din 15 septembrie 1959. Am pasit in acea toamna in scoala noua, clasa I F invatatoare doamna Burlan. Am invatat doi ani cu doamna Burlan dupa care s-a infiintat clasa a III a C experimentala, cu profesor de specialitate la fiecare materie. Asa a fost pana am terminat clasa a VIII a C. In ultimii doi ani am avut ca diriginta pe doamna Badea Aura, profesoara de chimie. Profesori au mai fost…dl Lupascu la matematica, spaima scolii… dna Chiracu la Romana…dna Severineanu…dna Stoicescu la sport….Director principal dl Feldman …adjunct dna Zarescu care mai tarziu a ajuns director principal.
Am învățat și eu la 111.1960-1970.Profesori pe care i-am avut de-a lungul timpului:diriginta și pro. de mate Costică Elena,Albine Stănescu desen,sport prof.Petcu,Stoicescu, prof.suciu.chimie Dna.Badeain clasa 7si a 8.Gavrila,dir.Feldman îl știu.Isr că colegi și colege:Jegu Doina,Roth Mariana,și multi alți.
Am învățat la școala generală Nr 111, perioadă 1960-1970 , îl cunosc pe directorul dl Feldman , și profesorii de sport Petcu , Stoicescu ,Suciu , diriginta Costică Elena ,profesor de matematică, profesor Gavrilă de Lb Romana , profesoara Badea de chimie. , clasa a 7 a F .
Eu l am pris pe Lupascu avea un Ford Mustang, dar si pe Albin Stanescu la desen avea un Fiat 500, Petcu la gimnastica,” Bibortel ” la fizica, Gherculescu la L Romana, Dumbrava la muzica la care un coleg ia lasat un ” scaun ” in pian..LOOOL…Dionisie la istorie..avea un Varburg..si am avut proferori , nu invatatori…!! primul an a fost in 1966…
Am toata colectia de brosuri „Clubul Temerarilor„la multe dintre ele coperta a fost desenata de domnul Albin Stanescu.
Buna. Si eu am prins acesti profesori… Erau anii 1969 – 1977… Mi- e dor de vremurile acelea… In ce clasa ai fost ? Ai o adresa de mail , sa mai vorbim ?
Aparatorii Patriei- cartier la terminalul Sos. Oltenitei bucurestene se situeaza la cca, 3 km. de Bellu….. Bacovia .. sc. 188. Nu.cunoasteti cite ceva despre CIMPUL LUI BRATIANU si :::::::::::: fosta familia FARADOU -situate in aceiasi zona….??! Dar despre sc. nr. 43. PANDELE ROSCA ??
Am uitat ceva. grav…..! stada MARTISOR si VALLEA PLINGERII……………… si prima trambulina de linga Cimitirul Bellu Militar… care sa aflat in actuala incinta a Parcului Tineretului ? Stiti ca regretata MARIA TANASE a cintat la o bodega situta la intersectia soselelor Giurgiului cu Oltenitei ??! Si cite amintiri mai am………….Cu bine !
APROPO ………
Stiti ca scoala nr.44 a gazduit copii orfani ai caminului situat in apropierea sa ? Stiti oare ce nr. de tramvai circula de la Bellu in Cartierul Berceni in anii 50 si ce simbol important istoric exista in acest cartier -………..!
Am învățat la această școală 190-1970.
Eu am fost unul din cei multi de la casa de copiii de la ga scoala.depinde de perioada.1958- 1970.
prea putini stiu ca scoala nr 111 se numea Stefan Plavat nu Bacovia, si ce i mai important , nu este in Berceni ci in cartierul Serban Voda, cartierul Berceni era amplasat de la Mandravela-Nitu Vasile spre Turnu Magurele.Bentz ai specificat pe Lupascu (profesor de matematica ) drept spaima scolii dar de Chiracu Lola, ai uitat sa spui ca era spaima bretoanelor la fete , si a pletelor la baieti.
Am fost elev la sc.111.Eram la casa de copiii.In perioada1960-1970. In ce perioada ai fostdl.paul.?Mă numesc Manea Cornel.Profesori:Costică Elena ,matematică și diriga,Mistodinisi Elena, Gavrilă,Sport Petcu,Suciu,Stoicescu,Desen Albin Stănescu.Badea chimie.sanatate.
PAUL AI PRECIZAT f BINE ……multi confunda cartierele din sudul Bucrestiului cu Berceniul………….Eu stiu de la bunicii mei bucuresteni – care s-au nascut pe la mijlocul anilor 1800, ca Berceni -ca si cartier- afost preluat prin asimilare verbala -populara- de la denumirea Sos. Berceni care lega mahalaua Mandravela (Bariera Mandravela) de Com. Berceni-situata pe atunci ca si acum ,in afara Bucurestilor………..Aceasta interpretare nu semnifica nimic rau . dar trbuie sa se evite confuzii istoriogrfice ca Berceniul a existat inaintea mahalalelor- cartiere Giurgiului, Bellu-Pieptanari,Oltenitei-Mandravela-Vacaresti sau Serban-Voda, Viilor -Filaret_-Chirigiu etc..ceea ce ar fi
un neadevar ce se doreste a fi implement generatiilor mai tinere din aceasta zona..Cred ca anumite structuri economico-comerciale ale momentului, doresc a impune aceasta extindere a cartierului Berceni -pina in centrul Capitalei……..din interese strict pecuniare !Orice o fi v-om iubi aceste locuri cu nostalgii neconditionate……
Varog sa afisati parerea mea -sitmulata de-aprecierile de mai sus ale lui Paul……! multumesc..
Ce surpriză și bucurie să găsesc pe aceasta pagina Școală 111 George Bacovia fosta Ștefan Plavat! Și enumerarea aproape a tuturor profesorilor voștri care au fost și ai mei:
Chiracu Lola, cea care m-a îndrumat sa scriu, Albin Stănescu, Dumbrava Vladimir, Lupașcu, spaima mea cea mare… Domnul director Feldman… Profa de chimie….
Și eu am învățat la 111 din anul 1960 -1970.
De ce anonim?și eu am învățat în aceasi perioada 1960-1970.am fost la casa de copiii.
E cineva care a învățat in perioada 1995 u mai retin exact.cu dna învățătoare Banuță Georgiana.?dansa avea E -ul atunci.ce vremuri! La pauze duceam la cuptor ul de pâine.
Sunt absolvent I-IV între anii 1961-1965 la sc.111 şi-mi caut foşti colegi.Dacă ai vreun prieten din aceeaşi promoție,re rog,dă-i de ştire ! Mulțumesc mult ! Petrică Sima
1960-1970.casa de copii.
S-a omis scoala nr.100 (calea vacaresti) construita imediat dupa razboi, probabil 1945. In anul 1946 mama intra in cls I. Scoala a fost construita de ” un anume Urlatoare” care avea o carciuma in zona si s-a dorit a fi un asezamant pentru copiii din cartier.
sc.111 a fost pe STOIAN MILITARU DIRECCTOR ..1982 SAU..DOAMNA FELEA CARE O RESPECT FOARTE MULLT..AM INVATAT ACOLO CIND ERA SCOALA DE 8-10 CLASE..LAM CUNOSCUT SI ..PE SUPERMEN..SI PE CEL MAI BUN PROFESOR DE MANDOLINA LA ORA DE ATELIER..BEBE TABARA,FLORI ZANFIR,STRUGUREL,FLORI MIU..MAI MULTII..BULA MIREL..HAI CA VOI MA CUNOASTETI..DEAICI AM FOST ARESTAT LA CIRCA 16 POLITIE SI IN FIECARE ZII CIND PLECATII ACASA IPREUNA CU ..SERBAN PRIETENUL MEU..STRUGUREL..SII ALTII..STRIGATII HAIII RAPID..SI TE VEI ELIBERA SILEEEE..FELEA A FOST O A DOUA MAMA ..CHIAR DA CA NU MA CREZUT CA EU NU AM FACUT ACEASTA FAPTA..ACUM AM 53 DE ANIII ..SIMIMII AMINTESC DE TOT..PUUUP..ASTEPT RASPUNS…
Am invatat la scoala 111 in perioada ’63 – ’71.
Amintiri, în general plăcute…Severineanu, Albin Stanescu (la care am fost si la un cerc de desen la Palatul Pionierilor), Gherculescu, Dumbravă, Stoicescu, Mironescu (istorie) si Petcu, diriginte…
…si scoala nu e in Berceni…
Pe prof.Dumbrava,Mironescu,Stoicescu și Petcu i-am avut și eu.
Pe prof. Dumbrava,Stoicescu,Mironescu,Albin Stănescu și Petcu i-am avut și eu.Eram la casa de copiii.Multa sănătate.
Iar colegi de clasa am avut pe :Șuțu Mihail Gelu,Stocheciu Gabriel,Jegu Doina,Roth Mariana Marinac Paula care locuia pe str.Bradetului,Yung Robert,YungHerman ,Nicolae Nicu,Tesoiu Marian,Marin Țăranu și multi alți.
Eu am învață in clasă 0 sau pregătitoare am avută pe învățătoarea pe doamna Pancu Maria era o doamna de stil de rea
Gaseste-ma pe Facebook
Povești recente
Comentarii recente
Utilizam module cookie pentru a va oferi cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Pentru a afla mai multe despre modulele cookie pe care le folosim sau cum sa le dezactivati accesati butonul SETARI
Confidențialitate
Bercenidepoveste.ro utilizeaza cookie-uri pentru a va oferi o experienta de utilizare cat mai buna. Informatiile cookie sunt stocate in browserul dumneavoastra si au functii precum recunoasterea dumneavoastra atunci cand va intoarceti pe site-ul nostru si ne ajuta sa intelegem care sunt sectiunile din website pe care le considerati cele mai interesante si mai utile.
Puteti ajusta toate setarile cookie-urilor folosind optiunile din stanga acestui mesaj.
Aflati mai multe despre Politica noastra de confidentialitate si Politica privind fisierele de tip cookie.