Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

22

septembrie 2017

9

COMENTARII

B.I.G. Berceni, magazinul care avea totul sub același acoperiș

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni

Du povestea mai departe...

B.I.G. ul din Berceni s-a deschis în februarie 1975, și a funcționat liniștit vreo zece ani, pânã am venit eu sub formã de copil enervant și i-am spart o vitrinã la raionul de electrice. De-atunci am coexistat în pace, iar eu l-am menționat mereu când eram întrebatã unde locuiesc, cã-n mintea mea toată lumea trebuia sã știe unde se afla B.I.G. Berceni, adicã la intersecția dintre șoseaua Olteniței, calea Vãcãrești, șoseaua Berceni și strada Nițu Vasile.

 

big berceni

Sursa: Revista „Arhitectura”, nr. 5, 1975

 

Proiectat de IPROCOM (Institutul de studii şi proiectări pentru comerţ), magazinul de tip B.I.G. (Bãcãnie, Industriale, Gospodina) a fost construit pe un teren destinat, cel puțin în perioada interbelică, culturii de zarzavat și depozitării cherestelei, al cărui proprietar era nimeni altul decât Costică Alexandrescu Mandravela, vestitul cârciumar.

Magazinul B.I.G. Berceni adãpostea -vorba sloganului- totul sub acelasi acoperiș.

La parter erau spații de desfacere pentru produse alimentare și mãrfuri nealimentare de uz casnic, la mezanin spații pentru preparate și produse de cofetãrie, patiserie și braserie, la etaj spații pentru mãrfuri nealimentare, iar la subsol laboratoare pentru preparate tip gospodina, de cofetãrie și patiserie.

În cifre, B.I.G. Berceni număra în primii ani după deschidere peste 35.000 de vizitatori pe zi, peste 30.000 de articole de mărfuri alimentare și nealimentare, de produse și preparate de alimentație publică și 5 vagoane de marfă desfăcute zilnic. În plus, timpul de cumpărare era redus cu 50%.

 

 

 

Apropo de originea denumirii magazinului, puteți urmãri aici o micã investigație realizatã printre locuitorii cartierului Berceni: 

De la ce vine numele BIG?

 

 

Iatã câteva detalii de construcție, așa cum sunt enumerate în revista Arhitectura din anul deschiderii magazinului:

  • pardoseala parterului și mezaninului e realizatã din spãrturi de marmurã
  • stâlpii sunt finisați cu mozaic spãlat
  • structura se compune din stâlpi de beton armat monolit
  • tavanele suspendate sunt executate din plãci din tablã vopsită cu duco, așezate pe profile din aluminiu, din care se detașeazã desenul benzilor sau casetelor luminoase

 

interior big berceni

Sursa: Revista „Arhitectura”, nr. 5, 1975

 

Tot în 1975, părintele fotojurnalismului, Henri Cartier-Bresson a fost invitat în România cu ocazia sãrbãtoririi a 30 de ani de la victoria asupra fascismului, iar fotograful Andrei Pandele, pe atunci angajat într-un institut de proiectare, a primit un telefon. Urma sã-l conducã pe faimosul invitat prin București, așa că unul din locurile alese pentru vizită a fost și proaspăt deschisul magazin. Maestrul Cartier-Bresson a surprins, în stilul caracteristic, fără scenarii pregătite sau zâmbete forțate, un moment -poate decisiv- din viața unui tânăr cuplu.

 

big-berceni-cartier-bresson

www.magnumphotos.com

 

 

Aflat în proprietatea Comaliment S.A., complexul a intrat din 2000 în administrarea companiei cu capital multinațional TriNation M&D, devenind un fel de shopping center de cartier.

În ultima vreme am cãzut și eu sub vraja cumpãrãturilor din mall, dar adevãrul e cã, în adolescenţã, B.I.G-ul era, dupã Unirea, magazinul pe care-l vizitam cel mai des.

Voi vã mai faceți cumpãrãturile la B.I.G. Berceni?

 

 

Sursa: Revista „Arhitectura”, nr. 5, 1975

http://www.capital.ro/big-berceni-devine-un-shopping-center-551.html

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Vişan Corneliu
  2. Alina Chiri
  3. patras bogdan
  4. Stefan
  5. Anonim
  6. Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.