Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

18

octombrie 2016

0

COMENTARII

Cinematograful Flamura si Amfiteatrul Vãcãrești, pe lista Primãriei Sectorului 4

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

Stiu, stiu, sunt tot felul de liste. O listã bunã ar fi lista lui Moș Crãciun, pentru cã dacã te regãsești acolo, primești cadouri. O listã maleficã, una pe care nimeni nu vrea sã ajungã, este fatala listã neagrã, care promite nenonoriciri și spaime pentru oricine și orice are ghinionul sã facã parte din ea.

Lista Primãriei Sectorului 4 pare a fi însã o listã a reînvierilor, având în vedere cã, atât Cinema Flamura, cât și Amfiteatrul Vãcãrești (cunoscut și ca Amfiteatrul pãrãsit, sau Amfiteatrul de lângã Orãșelul Copiilor) sunt „moarte” din punct de vedere cultural de foarte mult timp, iar semnele vitale sunt invizibile sub paragina care a cuprins ambele spaţii.

Ultimele reacţii ale primarului, confruntat cu problema acestor douã locuri cu potenţial cultural însemnat, care existã într-un sector al Bucureștiului unde nevoia de culturã depãșește cu mult spaţiile care ar putea gãzdui astfel de manifestãri, ne dau totuși de înţeles cã lucrurile s-ar putea schimba.

În bine.

 

Foto credits: Adrian Bercaru, via Facebook.com/GrupulFlamura

Foto credits: Adrian Bercaru, via Facebook.com/GrupulFlamura

Cele mai mari șanse de revitalizare le-ar avea fostul Cinema Flamura, datoritã Grupului de initiativã care vrea să convingă și să sprijine autoritățile locale să salveze spațiul cinematografului și să-l redea comunității, răspunzând totodată nevoii de servicii educaționale pentru tinerii din cartier. Fostul cinematograf ar putea găzdui spectacole, ateliere de teatru, arte plastice, cursuri de șah, informatică, limbi străine și multe altele.

Cinema Flamura este în prezent în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF), dar poate trece în administrarea Primãriei Sectorului 4, la solicitarea acesteia. De aceea, sâmbãta, 15 octombrie, în fata cinematografului a avut loc evenimentul Hai la joaca la Flamura, unde au venit o mulţime de pãrinti și copii din cartier. S-au strâns semnături pentru petiția cãtre primãrie, de a prelua si moderniza fostul cinema, s-au obtinut sugestii prin chestionarul privind serviciile centrului cultural, s-a râs și s-a dansat, iar oamenii s-au aratat însufletiti de posibilitatea transformãrii spatiului respectiv într-un centru cultural pentru copii.

Sustinãtorii acestui proiect sunt activi și pe Facebook, o solicitare cãtre primarul Daniel Bãlutã -de implicare în revitalizarea Cinema Flamura – primind urmãtorul rãspuns:

„Proiectul de revitalizare a cinematografului Flamura nu îmi aparține, însa îl voi susține cu tot ceea ce voi putea din punct de vedere legal. Cât privește ideea unui teatru în sectorul 4, aceasta se va regăsi în planul de investiții pentru anul viitor, întrucât mai mult de jumătate dintre locuitorii sectorului 4 își doresc așa ceva, conform celor mai recente sondaje.”

 

raspuns Daniel Baluta Flamura

 

În ce priveste Amfiteatrul pãrãsit de lângã Orãşelul Copiilor, acesta este în patrimoniul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, din subordinea Primăriei Capitalei. In plus, situaţia juridicã a acestuia este extrem de sensibilã, existand 18 cereri de retrocedare existente pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Încă din anul 2014, de când eram viceprimarul sectorului 4, am solicitat ca acest amfiteatru să revină în administrarea sectorului 4. Sunt convins că noi, ca şi autoritate publică locală, îl putem primi de la consiliul general şi putem investi în el, astfel încât să dăm ceea ce această comunitate are nevoie. Pentru că aici, din nefericire, nevoia de cultură nu este sub nicio formă acoperită de edificii. Nu avem un teatru, nu avem un amfiteatru, iar în general, edificiile culturale lipsesc la nivelul sectorului 4. Am pregătit deja procedura pentru concurs de soluţii. Astfel încât suntem extrem de interesaţi ca societatea civilă şi toţi cei care iubesc arta şi toţi cei care iubesc astfel de construcţii să se implice. Şi împreună cu noi să elaboreze cea mai bună strategie şi cea mai bună reabilitare posibilă pentru acest edificiu„, a declarat luni edilul pentru ziarul Digi24.

Cititi si:

Fostul cinematograf Flamura va fi transformat in centru cultural pentru copii

Jurnal de amfiteatru: Azi sunt aproape fericit, Primaria Sectorului 4 m-a cerut in administrare

 

 

 

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.