Cum arăta Mărțișorul, după bombardamentele asupra Bucureștiului, din aprilie 1944
Scris de Marilena, in categoriaPovești din cartier Berceni, Povești din vremuri vechi
Aproape trei mii de oameni au murit în prima zi a bombardamentului anglo-american asupra Bucureștiului, din 4 aprilie 1944. Mii de case au fost spulberate, cartiere întregi au suferit pagube enorme și nici Mărțișorul nostru nu a scăpat de oroarea atacurilor, care s-au succedat într-un ritm infernal. Numai în luna aprilie, capitala a mai fost bombardată de încă trei ori, statistica victimelor atingând niveluri sumbre: 3.391 morți și 3.005 răniți.
Apoi, în luna august, au urmat bombardamentele germane. Din mărturisirea unui locuitor al Mărțișorului aflăm că în livada lui Arghezi era amplasată o baterie de artilerie antiaeriană, ceea ce transformase idilica așezare de pe Dealul Piscului într-o țintă a atacurilor aviației germane:
„Când se dădea alarma, îi vedeam pe Arghezi şi pe soţia sa Paraschiva grăbindu-se către adăpostul care era amenajat în malul închisorii Văcăreşti şi ducând cu ei, invariabil o cutie în care, probabil, aveau lucruri preţioase şi documente.
Când erau bombardamente de noapte, ruşii erau parcă şi mai periculoşi. După război am aflat că, în fundul străzii Stânei, în ultima casă pe stânga, era un cuplu de tineri care nu prea ieşeau din curte. După război ni s-a spus că erau spioni sovietici, care semnalizau cu o lanternă puternică prin coşul de la sobă. La scurtă vreme după întoarcerea armelor i-am văzut în uniformă sovietică. Veniseră probabil să-şi recupereze staţia de radio şi alte lucruri.”
Iată două imagini tulburătoare cu strada Mărțișor, după bombardamentele din 4 aprilie 1944.
Surse: www.historia.ro, „Aprilie 1944. Moartea vine din cer: Bombardamentele Aliate asupra României”
www.parohiamartisor.ro, biografia domnului Ion Tănase
Sursa foto sus: National Archives and Records Administration
Arghezi la Mărțișor aviația anglo-americană aviația germană bombardamentul asupra Bucureștiului strada Mărțișor
M-am nascut si am crescut aproape de Martisor, mai exact peste sosea, am copilarit pe Martisor, vara, am facut baie in apa Cociocului, iubesc locurile astea, iarna am mers la sanius pe coasta, adica pe dealul Vacarestilor, am cunoscut vechiul cartier Mandravela, cartierul copilariei mele,iubesc aceste locuri, pe care le pastrez in suflet si pe caream avut sansa sa le vad asa cum au fost odata
Doamna Cenca, v-am fi foarte recunoscatori daca ati posta cateva (daca aveti) fotografii din cartierul copilariei dvs., Mandravela !
Locuiesc de 25 de ani în zonă Mărțișor și de 50 în Berceni. Sunt emotionat de pozele postate, felicitări!
Am trait prima parte a vieții mele, mai bine de 20 de ani, aici, am învățat la școala Martisor, am fost botezată de parintele Tătărâm și am Nostalgia copilăriei in vechiul cartier. Bunicii, străbunicii, unchii mei au locuit pe multe dintre străzile din jurul bisericii. Ma doare sufletul pentru ce i se întâmpla cartierului. De faptul ca i-a fost distrusă identitatea de către rechinii imobiliari.
Bunica a fugit la țară cu doi copii mici de frica morții că a locuit în cartierul Grand lângă Gara de Nord unde sa bombardat la metru pătrat. O bombă a căzut chiar pe casa vecinilor de peste drum.
In cartierul Grand au fost multi morti, stiu de la mama. Mama si familia ei de atunci, era copil, s-au refugiat in Oltenia, culmea, langa o fabrica de armament de pe langa Tg Carbunesti. Am auzit toata copilaria mea despre grozaviile petrecute in Grand, cat si despre alte fapte foarte bune, cum multi romani , mai tarziu, au tinut ascunsi evrei in beciuri sau poduri, dandu-le TOT, mancare, bautura, vorba buna, pana la finalul ororii. Nu prea se vorbeste despre asta.