Cum arătau străzile bucureștene în 1906
Scris de Marilena, in categoriaPovești din vremuri vechi
Mare cuceritor a fost și Bucureștiul nostru la vremea lui, de-a reușit să pună pe jar inimile atâtor vizitatori străini, impresionați de exotismul arhitecturii, diversitatea oamenilor, belșugul piețelor și al restaurantelor și, țineți-vă bine, de veselia locuitorilor. Dintre amorezii care au lăsat în scris dovada pasiunii pentru capitala noastră îi putem enumera pe prozatorul francez Paul Morand („Bucarest”, 1935), prusacul Richard Kunisch („București și Stambul. Schițe din Ungaria, România și Turcia”) sau ziaristul Frédéric Damé („Bucarest en 1906”, 1907).
Despre cel din urmă, francezul Frédéric Damé, sosit în România în 1872, s-a spus însă că ar fi fost un oportunist și un trădător. Mihai Eminescu l-a acuzat că i-ar fi trădat pe comunarzi, iar Ion Luca Caragiale l-a ridiculizat fără milă, imortalizându-l în personajul Rică Venturiano.
Născut într-o renumită zonă viticolă din Burgundia, Damé a studiat dreptul la Paris și s-a mutat definitiv în țara noastră, unde locuia o soră de-a lui, căsătorită cu avocatul C. Polizu. A învățat limba română foarte repede și foarte bine, și a început o carieră de jurnalist liberal.
În cartea sa, „Bucarest en 1906”, Frédéric Damé înfățișează un oraș cu un aspect aproape european, incluzând descrieri originale despre felul în care trăiau bucureștenii, despre comerț, industrie, arhitectură și evoluția în timp a urbei, iar un capitol tratează subiectul evreilor din București.
Iconografia cuprinde imagini inedite, dintre care redăm și noi mai jos câteva care înfățișează străzile capitalei așa cum cu greu ni le mai putem închipui astăzi:
Sursa: crispedia.ro