Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

11

martie 2016

6

COMENTARII

Disparute din Berceni

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Manastirea VAcaresti disparuta din Berceni
Du povestea mai departe...

 

Subsemnata Marilena, aflandu-ma intr-o stare de nostalgie iremediabila, doresc sa declar ca din cartierul Berceni au disparut urmatoarele: o raspantie blestemata, cea mai frumoasa manastire crestin-ortodoxa din sud-estul Europei si cinematograful unde m-am pupat prima data cu un blond.

Prima a disparut raspantia blestemata, cunoscuta la inceputul secolului XX ca Mandravela.

Astazi ii spunem intersectia de la Piata Sudului, dar pe vremuri avea un aer funest, cu toate ca in zona nu erau decat vreo doua carciumi, o tutungerie si un chiosc cu paine si fructe. Nuanta macabra nu provenea insa din carciumile cu pricina, chiar daca deseori se starnea galceava printre cheflii, iar cutitele sareau din buzunare. Raspantia blestemata isi tragea renumele de la incrucisarea a doua drumuri “rele”: unul ducea la inchisoarea Vacaresti, celalalt la casa de nebuni (Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”) si cimitir (Caramidarii de Jos). Cand au inceput sa se construiasca blocurile pe Oltenitei, doar bunicii mai stiau ce fusese candva Mandravela.

Apoi a disparut Manastirea Vacaresti.

Pe dealul Vacarestilor, locul unde domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat a cerut ridicarea unei ctitorii marete, in anul 1716, se inalta astazi Sun Plaza Mall. Construita in stil brancovenesc, manastirea a inceput sa primeasca din 1848 detinuti revolutionari, transformandu-se in inchisoare. In spatele zidurilor monastice au fost inchise personalitati ale lumii culturale si politice, precum Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Nicolae Balcescu, Corneliu Zelea Codreanu. Dupa cutremurul din 1977 s-au oprit lucrarile de restaurare incepute cu trei ani inainte, iar in 1984 Ceausescu a dispus demolarea ansamblului arhitectonic, planuind ca in locul acestuia sa construiasca o serie de cladiri destinate justitiei. Lucrarile incepute in 1987 au fost oprite dupa revolutie, iar in 2010, pe locul unde fusese Manastirea Vacaresti, s-a deschis cel mai mare mall din tara.

Ultimul a disparut Cinematograful Cultural

Cinematograful unde, in anii ’80, toti locuitorii Berceniului au vazut filmele din seria Liceenii, aproape toti au inceput sau sfarsit o poveste de dragoste, iar curajosii au tocit intrarea din spate (unde nu-ti trebuia bilet), a fost transformat dupa anul 2004 in Carrefour Market.

Subsemnata Marilena, zisa si Nostalgica Incurabila, doresc sa mai declar ca sunt la curent cu faptul ca cele trei comori bercenare nu mai pot fi gasite. Dar asta nu inseamna ca nu ne putem spune povesti despre ele.

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Andy
  2. Valentin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.