Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

24

noiembrie 2017

0

COMENTARII

Ce s-a întâmplat cu familia care a locuit 19 ani în Groapa Văcărești

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Povești din cartierul Văcărești

cartea Acasa Văcărești
Du povestea mai departe...

Despre familia care a locuit 19 ani în Groapa Văcărești a auzit probabil tot Berceniul. 16 oameni, dintre care 11 copii, au trăit în mijlocul capitalei, într-o baracă improvizată, complet izolați de lume. Când a fost instituit regimul de arie naturală protejată și delta dintre blocuri a fost declarată parc natural, în 11 mai 2016, Gică Pescarul, Niculina și copiii lor, Corina, Georgiana, Vali, Rică, Marcel, Gigel, Cezar, Nicușor, Luciana, Zâna și Duca, au trebuit să plece din locul care le-a fost casă atâta amar de vreme.

Atunci au ajuns la ei niște oameni care le-au schimbat viața. Coordonatorul proiectului Acasa, Radu Ciorniciuc, a vrut la început să facă un reportaj despre familia care a locuit în cel mai mare parc natural urban din Europa Continentală, însă cu ajutorul a numeroși voluntari, medici, asistenți sociali, psihologi, comunicatori și jurnaliști, a făcut altceva.

O mulțime de oameni s-au implicat în acest proiect umanitar, care a pornit de fapt de la o documentare pentru un film de lung metraj. I-au învățat pe copii să scrie și să citească, i-au ajutat să facă tranziția către o viață în oraș, le-au dat aparate foto și le-au spus să aleagă, din tot ceea ce li se întâmplă, acele momente care transmit cât mai mult din experiențele lor. Imaginile respective au fost expuse într-un muzeu și publicate într-o carte. Profiturile din vânzarea acestei cărți merg la asociația Sens Pozitiv, care administrează fondurile pentru educația copiilor.

Vreau să vă arăt exact despre ce este vorba, pentru că proiectul social Acasă este o adevărată poveste, una despre „cum putem face bine și cum îi putem ajuta pe cei de lângă noi”.

Aici puteți citi excelentul articol din D0R (Decât o revistă) despre viața familiei Enache, despre cum au trăit în Groapa Văcărești, despre incendiul din ajunul Crăciunului 2013, când Gică a reușit să salveze dintr-un incendiu patru din cei cinci copii ai cumnaților lui, despre cum i-a spus ministrei Mediului că el a fost primul român care a descoperit vidra în Văcărești. Textul este un fragment din cartea Acasă și-l recomand cu toată responsabilitatea.

Acasă

 


Aici găsiți un articol de Luiza Vasiliu, în dialog cu autorul proiectului Acasă, Radu Ciorniciuc.

Cum să faci bine

 


De aici puteți cumpăra cartea Acasă, un album în care copiii din Delta Văcărești și-au documentat fotografic tranziția către viața în oraș. Nu uitați că profiturile încasate din vânzarea acestei cărți vor fi direcționate către organizația care administrează fondurile pentru proiectul social Acasă – o modalitate de a finanța sustenabil tranziția familiei Enache către o viață în oraș.

Cartea Acasă

 


Aici puteți urmări pe Facebook proiectul Acasă:

Acasă :: the film

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.