Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

11

ianuarie 2018

6

COMENTARII

Am găsit-o! Tinerețea se află în Berceni!

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni

tinerețea
Du povestea mai departe...

Cum să fie Tinerețea în Berceni, când oamenii o caută prin amintiri, fotografii vechi și în ochii copiilor? Ei bine, să știți că spun adevărul. Tinerețea poate fi găsită pe Bulevardul Alexandru Obregia, în fața fostului cinema Cultural, sub forma unei statui reprezentând o femeie.

Realizată de sculptorița Gabriela Manole-Adoc în 1975, statuia numită Tinerețe se aseamănă cu un monument faimos. Este vorba despre lucrarea Statuia Independenței din Iași, un monument din bronz dezvelit în anul 1980.

Însă dacă Independența are ambele brațe ridicate într-un gest eliberator, Tinerețea bercenară înalță spre cer doar mâna stângă. În lucrarea coordonată de Mihaela Murgoci, „O incursiune în istoriile cartierului Berceni” am descoperit un amănunt bizar referitor la această statuie. O locuitoare a cartierului (N.Ș) își amintește:

„Este o statuie specifică epocii, cu o femeie cu brațele ridicate de parcă s-ar preda cuiva. Soțul meu spunea că, în 1969-70 când s-au mutat ei, în fiecare dimineață vedea că doamna avea o sacoșă (pungă de un leu!) cu bca-uri sau cărămizi…”

Nu știu cine și de ce ar fi pus cărămizi în pungă ca să le ofere statuii, în fiecare dimineață, dar am zis să vă spun și vouă, poate mai aflăm și alte povești despre statuia de pe bulevardul Metalurgiei (azi Alexandru Obregia).

Mai multe imagini ale statuii găsiți pe orasulluibucurblogspot.ro.

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Anca V
  2. Ovidiu
  3. Adriana
  4. firita ion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.