Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

26

septembrie 2016

0

COMENTARII

Cum i-au prins locuitorii din Berceni pe hoții de lapte care-au speriat Bucureștiul în anii ’70

Scris de , in categoriaClubul de lectura, Povești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni

hotii de lapte din Berceni
Du povestea mai departe...

La începutul anilor ’70, o bandã de infractori pe motocicletã cu ataș a îngrozit bucureștenii amatori de lapte și iaurt, furând în fiecare noapte navetele care erau aduse la centrele de vânzare, și lãsate pe trotuar pânã dimineața.

Oamenii din mai multe cartiere, lipsiți de calciul atât de necesar sãnãtãții, au intrat în panicã, neștiind cine se fãcea vinovat de o asemenea faptã. Au aflat abia când hoții au actionat și în cartierul Berceni. Locuitorii din perimetrul strãzilor Aliorului, Turnu Mãgurele (pe atunci Dumitru Petrescu), Emil Racovițã și bulevardului Alexandru Obregia (fost Metalurgiei), au decis sã reclame fapta la sectia de Miliție nou înființatã în zonã, Secția 20.

hoții de lapte din Berceni

Traian Tandin

De puțin timp, la Circumscripția 20 fusese transferat din Hunedoara celebrul comisar Traian Tandin, zis si 2.6.2. (pentru cã rezolvase în trei luni nu mai putin de 262 de dosare). Poate îl știti pe Traian Tandin ca pe Comisarul T.T, sau ucenicul criminalistului Ceacanica, cel care l-a prins pe „Jack Spintecãtorul din București”- asasinul în serie Ion Râmaru.  Pasionații de literaturã polițistã sigur îl cunosc ca pe autorul a peste 60 de cãrti polițiste și a unui dicționar de argou al lumii interlope.

In povestirea de fațã, însã, îi vom spune… Comisarul T.T din Berceni. Nu de alta, dar Traian Tandin a fost și bercenar de-al nostru pentru o perioadã, cât a locuit chiar în sediul de atunci al Circumscripției 20. Secția nu a avut un local propriu la înființare, functionând într-un bloc cu patru etaje. Comisarul T.T. locuia la ultimul etaj al secției, unde-și adusese, ca omul, un covor, un pat, un scaun, un tablou și ce i-o mai fi trebuind, oricum nu stãtea prea mult pe-acasa. Comisarului îi plãcea sã cunoascã cetãțenii din sector, participa la ședințele de bloc și îi punea în gardã, învãțându-i cum sã se apere de infractori, astfel încât, în scurtã vreme, reușise sã curețe de ‘uscãturi’ cvartalul de blocuri care-i fusese repartizat.

 

hotii de lapte din Berceni

Cvartalul de blocuri repartizat Comisarului T.T.

 

Dar liniștea nu a durat mult, pentru cã apãruserã hoții de lapte de care vã spuneam mai sus. Aflând ce se întâmpla în propria ogradã, Comisarul T.T. a vorbit cu locuitorii blocurilor mai apropiate de centrele de vânzare a lactatelor și au organizat grupe de pândã, ca la armatã. În a doua noapte, plantonul de bercenari de la centrul de vânzare aflat la intersecția bulevardului Alexandru Obregia cu aleea Aliorului, a prins în flagrant pe unul din cei doi rãufãcãtori, care tocmai furase doua sticle de lapte. Ca sã-l prindã și pe celãlalt individ, cel cu motocicleta, comisarul T.T. a apelat din nou la ajutorul ‘detectivilor’ bercenari, și au mai organizat o pândã, de data aceasta la casa primului infractor.

Dupã șase nopti de veghe, „echipa de șoc din Berceni” a avut noroc. Hoțul cu motocicleta a trecut pe la casa celui care fusese prins deja, ca sã „vadã cum stã treaba”, însã a fost înconjurat de curajoșii cetateni cãrora începuse sã le cam placã munca de detectiv. Ba chiar atât de mult, încat vreo doi s-au oferit sã ajute și la perchezitii, folosindu-și mașinile personale, iar la finalul operatiunii, toti cei care participaserã au mers la secție ca sã vadã cu ochii lor cum se face dreptate.

Comisarul Traian Tandin nu a ramas însã mult timp în Berceni, fiind mutat pentru merite deosebite exact acolo unde își dorea, adicã la Serviciul crime al Directiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Militiei, unde a devenit elevul lui Dumitru Ceacanica. De scris s-a apucat în 1975, semnand rubrica „Enigmele capitanului Roman” din revista „Pentru Patrie”, iar în câtiva ani a reușit nu doar sã scrie cinci cãrți foarte apreciate de fanii genului politist, ci sã fie și luat la ochi de generalul-locotenent Constantin Nutã. Acesta i-a propus ca una din cãrti, „Cum sã ne ferim de infractori”, sã fie publicatã cu numele generalului, dar Comisarul T.T. a refuzat, semnându-și practic o condamnare dublã: i s-a interzis sã mai scrie și a fost mutat, ca simplu lucrator de militie, la secția 21 din Capitalã.

Din fericire, Traian Tandin nu s-a ținut de cuvânt și a scris în continuare, dar pentru propriul sertar-asta pânã în 1990, pentru cã dupã aceea și-a putut publica liniștit cãrțile.

Asa cã, dacã aveți vreo carte de Comisarul T.T. prin bibliotecã, sã știți cã a scris-o un fost vecin de-al nostru, din Berceni!

Sursa foto coperta: www.bucurestiivechisinoi.ro, Foto credit: Norihiro Haruta

Sursa info: „Din jurnalul unui politist”, de Traian Tandin

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.