Imagini inedite din Bucureștiul interbelic
Scris de Marilena, in categoriaPovești din vremuri vechi
Ce-ați face dacă, într-una dintre plimbările voastre prin București, ați întâlni o gașcă de… urși? Dar dacă unul dintre urși v-ar provoca la trântă?
Deasemenea, cred că v-ați speria destul de tare dacă ați vedea înșirați pe trotuar o duzină de neni care sforăie zgomotos. Nici droaia de femei care țin bidinelele lungi ca pe niște sulițe, gata oricând să spoiască odăile sau zidurile bisericilor, nu v-ar lăsa prea indiferenți, iar o execuție publică v-ar îngrozi și revolta.
Totuși, scene precum cele de mai sus se petreceau în orașul nostru cu numai un secol în urmă. Scotocind prin arhiva Getty am descoperit următoarele imagini inedite din Bucureștiul interbelic:
Ursari din toată țara se adună în București în aprilie 1928
Bucureștenii credeau că dacă te lupți în anumite zile, cum ar fi cea de Sf. Ion, cu alții mai tari decât tine, devii la fel de puternic ca cel pe care l-ai înfruntat.
De atâta căldură, țăranii au căzut ca muștele pe trotuar. Dorm.
…iar când vine ploaia, chiar dacă se inundă străzile, toată lumea râde cu gura până la urechi! Mă rog, probabil cu excepția celor din mașină.
Chivuțe în așteptarea clienților. Când apare câte unul, cele mai îndrăznețe îl încurajează: „Ia-mă pe mine, boierule, săru-mâna, hai, că ești mișto!“
O execuție publică a membrilor Gărzii de Fier vinovați de asasinarea primului ministru Armand Călinescu, în septembrie 1939
Sursa foto principală: „Bucureștii pe care nu i-am cunoscut”, Radu Anton Roman
https://ro.wikipedia.org/wiki/Armand_C%C4%83linescu
O perioada tulbure si violenta in Romania acelor vremuri. Toti greseau si erau asasini, criminali, tradatori. Aveau cu totii gandiri primitive.
Armand Calinescu l-a executat miseleste in inchisoare pe Zelea Codreanu cu aprobarea lui Carol II.. A fost pus prim ministru si fiind mason englez, executa ordinele Angliei. A planificat-pregatit distrugerea intregii industrii petrolifere, pentru a nu fi folosita de germani in razboi. N-a apucat sa-si infaptuiasca planul ca a fost executat de legionari, ca pedeapsa pt crima lui impotriva lui Codreanu.
Legionarii au fost sprijiniti de către Germania hitleristă, care nu agrease faptul că România permisese Poloniei să își evacueze Tezaurul Național cu un tren până în Portul Constanța (poate ați văzut filmul polonez ”Trenul de aur”, al cărui scenariu a fost scris de Ioan Grigorescu, turnat în 1985), port din care lăzile cu tezaurul au fost încărcate pe un vapor englezesc care a plecat spre Turcia (în perioada interbelică Polonia avea graniță comună în partea de nord a țării noastre)… De asemeni, un foarte mare număr de refugiați polonezi și chiar Guvernul Poloniei, au fost primiți în România, spre iritarea Germaniei hitleriste, care la 01.09.1939 atacase Polonia, vecina sa din est, sub pretextul așa-zisului ”Incident Gleiwitz” (în 31.08.1939, un comando nazist, îmbrăcat în uniforme poloneze, a atacat postul de radio din orașul german Gleiwitz, din apropierea graniței germano-poloneze, această înscenare fiind motivul oficial de atacare a Poloniei).