Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

16

octombrie 2018

0

COMENTARII

În căutarea Miței Biciclista am dat de Mița Lăzărescu: prin 1890 se preumbla, încolo şi încoa, călare pe velociped

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...

M-am amuzat când am citit asta în Almanahul Femeia, din 1990 (editat in 1989). Ba chiar mi s-a părut că am dat peste un mister. Ascunsă în rubrica Din Presa de Acum o Sută de Ani a almanahului comunist, întâmplarea din 1890 o are protagonistă pe Mița Biciclista, pe care ar fi chemat-o Mița Lăzărescu, nu Maria Mihăescu (celebra curtezană din perioada interbelică).

Cum Mița Biciclista (Maria Mihăescu) s-a născut in 1885, iar în bucata mea de ziar apare o știre cu un alt personaj, dar botezat cam la fel, la doar 5 ani distanţă (1890), cred că o să țes aici o poveste care s-o facă geleoasă și pe Agatha Christie. Dacă adevărata Mița Biciclista avea doar 5 ani când Ziarul Universul scria deja despre personaj, atunci BercenidePoveste a descoperit-o pe prima și cea dintâi Mița Bicilista. Dacă nu, asta e, înseamnă că m-au luat pe sus intrigile unei epoci misterioase 🙂

Despre Mița Biciclista (Maria Mihăescu), cea consacrată în perioada interbelică, știți probabil destul de multe detalii. Sau, mă rog, atâtea detalii câte s-au tot scris prin presa noastră:

 

Maria Mihăescu (n. 1885 Dițești, Prahova – d. 1968), supranumită și Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca, a fost o femeie faimoasă din perioada interbelică din România, datorită frumuseții sale, dar mai ales datorită imaginii sale nonconformiste din acea perioadă, imagine rezultată din viața amoroasă și din plimbările sale cu bicicleta pe străzile Bucureștiului. Renumele și l-a câștigat în anul 1898, datorită unui ziarist amorezat de aceasta, George Ranetti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei. – Sursa – Wikipedia

 

Cum vă ziceam însă, porecla asta, Mița Biciclista, pare să fi apărut la doar 5 ani de la venirea pe lume a Miței „interbelice”, cea cu vino-ncoa, ce avea să sucească mințile masculilor importanți ai vremii, de la Regele Ferdinand la Octavian Goga, ori Nicolae Grigorescu, dând apă la moară demoazelelor iubitoare de bârfe. Detaliul l-am găsit în Almanahul Femeia din 1990 (apărut în 1989), în rubrica ”Din Presa de Acum o Sută de Ani”.

Dacă autorul rubricii din Almanahul Femeia 1990, un anumit domn Marius Petrescu, s-a documentat corect, atunci cred că am găsit prima atestare istorică a poreclei (măcar) Miţa Biciclista, care, aproape paradoxal, nu pare să aibă nicio legătură cu celebra curtezană interbelică, din simplul motiv că cea din urmă ar fi avut, în momentul publicării ştirii din Universul, vârsta de doar 5 ani.

Ce spune textul din Universul 22 iulie 1890, citat de în Almanahul Femeia 1990:

 

„O doamnă, Miţa Lăzărescu, cunoscută de toată lumea ca fiind singura persoană de sex slab ce îndrăzneşte să se preumble, încolo şi încoa, călare pe velociped sau biciclu, a avut de furcă cu un comisar Pastia, din coloarea de galben, secţia I. care neputînd reuşi să o oprească, a dat ordin unui sergent de stradă să-i pună mîna în piept, pe la orele 10 şi juma, seara. Cu această ocaziune dumneaei se plînge că şi-a pierdut ceasornicul şi că a fost ţinută la secţie fără nici o categorie (!?); abia după care i s-a spus să plece. D-na Miţa protestează la ziarul nostru!”

 

Cam ăsta este textul şi, da, nu lasă loc de prea multe interpretări: Miţei Lăzărescu i s-a întâmplat păţania cu sergentul care i-a pus mâna în piept, în Bucureşti, probabil pe undeva prin sectorul 1 de azi (sectoarele erau împărţite pe culori – Galben = Sectorul I).

În plus, putea fi poreclită Miţa Lăzărescu, Miţa Biciclista? Păi da, pentru că se preumbla, încolo şi încoa, călare pe velociped sau biciclu, başca o chema şi-n acte tot Miţa.

Ar fi foarte interesant de aflat cine era aceasta doamnă, Miţa Lăzărescu, căci eu am bănuiala că celei de-a doua Miţe, adică Mariei Mihăescu – curtezana interbelică, i s-a pus o poreclă consacrată deja de ani buni.

Voi ce credeţi?

Sursă: Almanah Femeia 1990

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.