Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

19

ianuarie 2017

0

COMENTARII

Circ al Foamei transformat în sediu universitar. S-a întâmplat la Timpuri Noi.

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului, Povești din cartier Berceni

Du povestea mai departe...

Ideea era cenușie ca betonul. Și tot ca betonul se simțea dacă dădeai cu capu-n ea, dar era ideea lui Ceaușescu, nu aveai de ales, trebuia să te prefaci că nu te doare. Așa spusese tovarășul, să se construiască niște complexe agroindustriale – sub forma unor clădiri voluminoase, unele dintre ele fiind împopoțonate cu niște cupole impresionante și inutile -pe unde să se-abată oamenii muncii, mai ales femeile muncii, după ce ies de la serviciu, ca să se aprovizioneze cu mâncare de-a gata în sufertaș. Aceste „circuri ale foamei”, gândite pe jumătate ca niște hypermarketuri occidentale adaptate la realitatea anilor 80 și a penuriei de alimente, pe jumătate ca niște cantine uriașe, urmau să centralizeze distribuția hranei.

Până în 1989 nu fuseseră terminate și puse în circulație decât două astfel de complexe agroindustriale: cel din Pantelimon, inaugurat în ziua de 21 august 1985, și cel din spatele magazinului Unirea, de lângă Biserica Sf. Vineri (demolată în 1987).

În mod ironic, soarta câtorva din celelalte nouă astfel de complexe nu s-a îndepărtat prea mult de ce le ursise regimul comunist, unele fiind transformate în mall-uri. Așa s-a întâmplat cu Circul Foamei din Calea Vitan, transformat în București Mall în 1999, cu cel din bulevardul Timișoara, devenit Plaza România în 2004, și cu cel de la Șura Mare, adică City Mall, deschis în 2005 (referitor la acesta, userul Decoder scrie pe simplybucharest.ro că vechea clădire, a complexului comunist, a fost demolată complet).

Complexul agroindustrial (sau agroalimentar, circulă ambele denumiri) de la intersecția șoselei Progresului cu Calea Rahovei a fost demolat -în anul 2006- și în locul lui a fost construit tot un mall, Liberty Center.

 

Circul Foamei din Rahova

Circul Foamei din Rahova, foto creditsJoe Mabel

 

 

Tot de pe simplybucharest.ro aflăm că, în afară de acestea, mai există foste Circuri ale Foamei la Gara Titan, Piața Cotroceni, în Băneasa (intersecția dintre Aerogării și Ficusului) și în Floreasca.

Am lăsat la sfârșit Circul Foamei de la Timpuri Noi, vizavi de fostul Lemaitre, pentru că reprezintă o dublă premieră: a fost primul reconvertit și adăpostește acum nu un mall, ci trei universități particulare: „Nicolae Titulescu”, „Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir” și „Titu Maiorescu”. Complexul „Timpuri Noi” a fost proiectat de arhitecții de la Institut „Proiect București” și construit pe o suprafață de 60.000 de metri pătrați. Pe lângă comercializarea produselor uzuale, legume, fructe, carne, preparate de patiserie și cofetărie, produse de panificație, lactate și băuturi răcoritoare, la etajul doi al complexului trebuiau să funcționeze o ceainărie și o casă de comenzi pentru produse de cofetărie și bombonărie, aflăm de pe site-ul jurnalul.ro.

Fostul Circ al Foamei de la Timpuri Noi, în prezent sediu universitar particular

Fostul Circ al Foamei de la Timpuri Noi, în prezent sediu universitar particular

 

Circul Foamei din Vitan, cu cupolă

Circul Foamei din Vitan, reconvertit în București Mall, cu cupolă

 

Complexul agroindustrial de la Delfin

Complexul agroindustrial de la Delfin

 

 

Surse: jurnalul.ro, „5 iunie 1989”, „Circurile foamei”

simplybucharest.ro, „Câte Circu-foamei au fost?”

„Materiale de istorie și muzeografie, 2004”

 

 

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.