Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

18

ianuarie 2017

1

COMENTARII

Magazinul Unirea trebuia să se numească Magazinul Universal Central, pe scurt MUC

Scris de , in categoriaPovești din anii comunismului

Du povestea mai departe...

A fost cât pe-aci, dar bietul magazin a scăpat în timp util de o denumire care ne-ar fi făcut să ne dăm azi întâlnire la Muc, în loc de Mec sau Unirea. Denumirea inițială s-ar fi inspirat după niște magazine celebre rusești, și se pare că fusese montată, pentru scurt timp, chiar și o firmă luminoasă care afișa litera C. 

De inaugurat, s-a inaugurat însă în data de 2 septembrie 1976, Magazinul Universal Unirea, „nava amiral a comerțului românesc”, în prezența lui Nicolae Ceaușescu. Realizat după planurile aceluiași arhitect care a proiectat si coordonat ansamblurile de locuințe de pe Calea Văcărești, Bd. Brâncoveanu, Bd. Metalurgiei, Șos. Olteniței, Șos. Giurgiului, și care a răspuns de sistematizarea întregului cartier Berceni, Gheorghe Leahu, centrul comercial a fost extins în anii 80 cu aripa Călărași și cea dinspre Bulevardul Unirii. Iată ce nota domnul Leahu în jurnal, în data de 19.01.1989:

„Magazinul Unirea, pe care l-am proiectat în 1975 după cele mai valoroase exemple de profil din lume, cu o claritate a orientării cumpărătorilor, cu o dimensiune optimă ca desfășurare în plan, cu o amplasare corespunzătoare a scărilor rulante, a depozitelor de marfă, a sălilor de vânzare, încât să rezulte o interferență nederanjantă între funcțiuni, cu fațade moderne, la nivel contemporan, magazinul Unirea-proiectul vieții mele, a fost ucis! Mutilat, acoperit cu o fațadă hidoasă, amplificat ca o caracatiță, a devenit dintr-un etalon de comerț, un monstru.”

 

Conducători de partid şi de stat la inaugurarea magazinului „Unirea” din Capitală. (2 septembrie 1976) Sursa:„Fototeca online a comunismului românesc”, cota183/1976

Conducători de partid şi de stat la inaugurarea magazinului „Unirea” din Capitală. (2 septembrie 1976) Sursa:„Fototeca online a comunismului românesc”, cota 183/1976

 

Sursa: Almanah Flacăra 1977

Sursa: Almanah Flacăra 1977

 

Sursa: Almanah Scînteia 1979

Sursa: Almanah Scînteia 1979

Surse info: www.bucureștiivechișinoi.ro

„Arhitect în Epoca de Aur”, autor Gheorghe Leahu

Du povestea mai departe...

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.