Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

25

ianuarie 2017

0

COMENTARII

Ludwig Angerer, farmacistul care trăgea Bucureștiul în poze în anul 1856

Scris de , in categoriaPovești din vremuri vechi

Du povestea mai departe...

În  anul 1856 umbla prin București un domn cu o privire pătrunzătoare și o barbă stufoasă, pe nume Ludwig Angerer, de meserie farmacist. N-ar fi sărit prea tare în ochii localnicilor dacă nu s-ar fi uitat curios prin toate cotloanele orașului și n-ar fi fost mai mereu însoțit de o gașcă de băieți voinici care-l ajutau să care niște drăcovenii de aparate, suindu-le pe cele mai înalte clădiri și dealuri din capitală. În loc să stea cuminte în spatele unei tejghele, de unde să împartă doctorii, așa cum îi cerea meseria, Ludwig Angerer se ocupa cu chestiuni fotografice, reușind să obțină câteva imagini panoramice spectaculoase ale celor mai exotice părți bucureștene.

Povestea lui Ludwig Angerer este povestea unui om care și-a urmat neobosit pasiunea.

Născut în Ungaria, în anul 1827, și-a făcut studiile la Pressburg (Cehoslovacia) și Pesta. La 23 de ani și-a obținut licența în farmacie cu titlul de magister, a lucrat ca farmacist la Viena și Graz, iar în anul 1854 a fost angajat temporar ca farmacist militar la Regia Militară a Medicamentelor. Astfel, a ajuns la București în anul 1854, odată cu trupele care au ocupat Principatele în timpul războiului Crimeii. Ludwig Angerer și-a dezvoltat pasiunea pentru fotografie pe fundația pregătirii de chimist și farmacist, care îl familiarizase cu procedurile complicate ale manevrării și obținerii diverselor substanțe chimice. Însărcinat de conducerea armatei austriece să fotografieze Bucureștiul, acesta a reușit să pună în lumină farmecul și specificul locului, folosind negative pe plăci de sticlă cu colodiu umed și pozitive pe hârtie sărată.

După retragerea armatei din 1856, Ludwig Angerer s-a întors la Viena și a decis să-și dezvolte calitățile fotografice, exersate din plin în București, deschizându-și un atelier fotografic care a avut un mare succes. Chiar dacă activitatea lui din Principate servea, cel mai probabil, scopurilor habsburgice nu tocmai generoase pentru români, cert este că, datorită lui și entuziasmului său pentru tânăra artă fotografică, ne putem delecta acum cu astfel de imagini ale Bucureștiului de altădată:

Mahalaua Antim

Mahalaua Antim

 

Mahalaua Calicilor (Rahova)

Mahalaua Calicilor (Rahova)

 

Piața Sf. Anton

Piața Sf. Anton

Vechiul Turn al Colței. Fundațiile acestuia se găsesc sub carosabilul bulevardului Brătianu.

Vechiul Turn al Colței. Fundațiile acestuia se găsesc sub carosabilul bulevardului Brătianu.

Surse foto: monoskop.org

Fotografia principală înfățișează Piața Sf. Anton în anul 1856

Surse info:

Materiale de istorie și muzeografie XXIII-2009 și XXIX-2015

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.