Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

marți

13

septembrie 2016

0

COMENTARII

Lume, lume, haideti la Expositiune!

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

In urma cu 110 ani, la 6 iunie 1906, se deschidea oficial, pe Dealul Filaretului,  „Expoziția Generală Română”, eveniment conceput pentru celebrarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului şi 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.

Terenul mlastinos al Filaretului, numit Campul Libertatii in 1848, fusese transformat intr-un parc national destinat gazduirii expozitiei aniversare- aristocraticul Parc Carol I. In mai putin de un an, zona aflata la periferia Bucurestilor si-a schimbat complet infatisarea in urma unor extraordinare eforturi logistice, urbanistice, peisagistice și arhitecturale. Nu e putin lucru sa poti spune ca s-au „tăiat dealuri, secat bălţi, umplut o vale, săpat un lac mare şi în mai puţin de un an s-a scos la lumină parcul şi grădina expoziţiei„, asa cum a avut Ministrul Agriculturii și Domeniilor, Ion N. Lahovary, ocazia sa spuna in discursul inaugural.

Pentru ca niciodata nu putem fi siguri ca stim prea multe despre trecutul Capitalei, iata ca Asociația Istoria Artei organizează un dublu eveniment la Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România, din str. Arthur Verona nr. 19, în data de 15 septembrie, începând cu ora 18:30.

Despre ce este vorba si pentru ce trebuie sa va pregatiti sufleteste 🙂 ?

captura%cc%86-de-ecran-din-2016-09-13-la-15-12-50In primul rand, asa cum v-am anuntat in titlu, pentru o expozitie de fotografii de epocă, documente de arhivă și din periodicele vremii, cărți poștale, precum și reconstituiri digitale ale unor pavilioane ale Expoziției Generale Române din 1906. Vor fi prezentate publicului 30 de panouri cu elementele cele mai importante ale cercetării echipei proiectului „Parcul Carol I – 110 ani”, realizate cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, din „Timbrul Arhitecturii”. Veti avea ocazia sa vedeti două planuri inedite ale Câmpiei, heleșteului și Fântânii Filaret din 1851, respectiv din 1880-1890, precum si fotografii cu vechea biserică Cuțitul de Argint, sau, pe scurt, veti putea vedea cum arata Filaretul inainte de amenajarea Parcului Carol. Cu adevarat o meritorie excursie in vremurile vechi.

In al doilea rand, istoricul de arta dr. Oana Marinache va sustine o conferinta publica gratuita, in limita a 50 de locuri. Cei care doresc sa participe, sunt rugati sa se inscrie la asociatiaistoriaartei@gmail.com până în data de 14 septembrie.

Pentru mai multe amanunte despre Expositiune, puteti vizita pagina de Facebook a evenimentului aici, blogul proiectului cultural initiat de Asociatia Istoria Artei, aici, iar pregatirea sufleteasca pentru vernisaj v-o puteti face cu incredere citind articolele noastre despre Parcul Carol I:

Povestea fantanilor din Parcul Carol

Povestea Gigantilor din Parcul Carol

O calatorie din Berceni in lumea inventatorilor de altadata

 

 

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.