Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

22

iunie 2016

3

COMENTARII

O cãlãtorie din Berceni în lumea inventatorilor de altãdatã

Scris de , in categoriaPovești din Filaret

Transmite povestea mai departe...

Azi n-ai nicio sansa! m-am ratoit la plictiseala care-mi tot dadea tarcoale. Mi-am luat aparatul de fotografiat si-n lift i-am aruncat bomba: Sa stii ca eu plec intr-o aventura! Plictiseala s-a garbovit si am vazut-o ghemuindu-se plangand intr-un colt, apoi am uitat complet de ea.

Am ajuns repede cu metroul la Brancoveanu si am intrat in Oraselul Copiilor, cu gandul sa ma duc pe la Crematoriu, si dupa aia… unde vad cu ochii. Am tinut mereu stanga, mergand pe langa gardul cimitirului, iar cand am ajuns la aleea mea preferata, cea perpendiculara pe stradutele care dau direct in parc, m-am oprit putin sa beau o gura de apa si sa ascult linistea. Era o liniste de cea mai buna calitate, cum rareori mai intalnesti astazi. O sa vizitez Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”, mi-am spus, brusc lovita de o inspiratie atat de puternica, incat am pornit ca propulsata de un motor cu reactie pe straduta aceea cu nume simpatic, Muguras, care m-a scos direct in Parcul Carol.

Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida” a fost infiintat in 1909, in cladirea primei Scoli de Electricieni si Mecanici, ambele institutii datorate inginerului al carui nume il poarta. In Parcul Carol a functionat insa abia din 1928, cu prilejul primei expozitii de electricitate din Romania, iar in cladirea actuala din 1935.  Dimitrie Leonida a fondat muzeul pornind de la un nucleu de piese valoroase din anii de inceput ai tehnologiei bucurestene, iar astazi cuprinde peste 5000 de exponate, de la masini de calcul, masini cu abur, masini unelte, velocipede si motociclete, la dinamuri, aparate de zbor cu reactie, telefoane cu magnetou, pompe de apa si cantare pentru scrisori.

Odata intrata in pavilion m-am simtit ca un savant mic si toropit de caldura, cu toate ca din liceu tind sa ma tin oarecum paralela cu fizica. Mai mult de o ora m-am plimbat printre inventii si dispozitive extraordinare, vestigii sofisticate ale tehnologiei romanesti si internationale. In muzeul Leonida miroase tare bine, a idei geniale si a incapatanarea tuturor mintilor nascocitoare care au navalit cu intrebari asupra naturii, fortand-o sa-si dezvaluie secretele. De vazut… ei bine, ai ce vedea, si nu ma refer doar la faptul ca numeroase piese sunt de mare, foarte mare gabarit, ci la importanta acestora pentru progresul tehnologiei sau, uneori, la caracterul lor usor excentric.

leonida5

Cum ar fi, de exemplu, acest aparat de zbor individual, primul din stirpea lui, realizat si brevetat de Justin Capra in 1958, sau o alta jucarie a cunoscutului inventator, electroscuterul „Oroles”.

capra

 

Sau primul automobil cu forma aerodinamica din lume la care rotile sunt incluse in interiorul caroseriei, inventat de inginerul Aurel Persu si brevetat in Germania in 1924. Arata ca si cum ar fi oprit in muzeu direct dintr-un film stiintifico-fantastic de pe vremuri, sau chiar din… cer. Asta pentru ca inginerul Persu s-a inspirat in realizarea automobilului din forma picaturii de apa.

leonida 4

 

Multimea de gadget-uri din vremuri vechi mi-a amintit de neostoita mea pasiune din copilarie pentru cartile lui Jules Verne. Intr-un fel, ma asteptam sa apara din spatele unei masini cu abur vreun profesor cu barba si lulea care sa alerge entuziast de colo-colo, perorand despre ultima sa descoperire, dar n-a fost cazul. Dupa ce-a plecat grupul de copii insotiti de invatatoare, ramasesem doar doi vizitatori.

 

leonida12

Daca nu ati vizitat pana acum Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, de pe strada Candiano Popescu nr. 2, e timpul s-o faceti. Puneti deoparte telefoanele de ultima generatie si tabletele, faceti o plimbare pana-n Parcul Carol si intrati in lumea inventatorilor de altadata. Garantez ca o sa va placa!

 

Tariful pentru vizitarea expoziţiei, inclusiv etajul, fara vreo reducere, este de 10 lei, si tot atat platiti si pentru taxa foto (amatori). 

Transmite povestea mai departe...

Comentarii

  1. andra
  2. lucian
  3. oana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *