Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

miercuri

6

aprilie 2016

3

COMENTARII

Memorialul Colectiv sau povestea fara sfarsit a autoritatilor care nu invata din greseli

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

 

As fi vrut sa fie si asta o poveste cu “A fost odata”, dar e o poveste cu “A fost acum cinci luni si continua”. Ce continua?

In timp ce supravietuitorii si rudele celor disparuti in tragedia din Colectiv lupta pe mai multe fronturi, cu durerea, cu dezamagirea, cu birocratia, si cu toate neregulile care au facut posibila acea noapte de cosmar din 30 octombrie 2015, institutiile publice continua sa calce legea in picioare.

In timp ce tinerii care, dupa cateva saptamani de coma, iau viata de la capat si invata din nou sa mearga si sa manance, autoritatile noastre nu reusesc sa invete ABC-ul dupa care, teoretic, functioneaza orice organ administrativ.

In timp ce in fata fabricii Pionierul ard lumanari, proiectul Piatetei Colectiv din Parcul Lumea Copiilor ajunge in atentia Directiei Antifrauda.

Din nefericire, imaginea care apare dupa ce unim punctele din trecut este cu adevarat o imagine de cosmar, in care predomina opacitatea institutiilor publice, dezinteresul, deficientele de comunicare, lipsa de respect fata de lege si cetateni.

2014 – SC Colectiv inchiriaza localul din strada Tabacarilor, nr. 7. Chiriasul anterior a avut grija sa monteze un container la intrare, fara a se ingriji de autorizatii, iar ISUB si Primaria Sectorului 4 nu au avut nimic de zis. Ulterior se efectueaza alte lucrari de imbunatatire, deasemenea fara vreo autorizare.

30.10.2015 – 10.02.2016  In urma incendiului declansat in Clubul Colectiv, cauzat de nereguli grave din partea ISU, Primariei Sectorului 4, a firmelor care s-au ocupat de amenajarea clubului si de organizarea concertului, au murit 63 de tineri, artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini, si peste 100 au suferit rani grave.

11.02.2016  Consiliul Local al Sectorului 4 aproba amenajarea unui memorial pentru victimele incendiului din Colectiv, in Parcul Lumea Copiilor. (HCL nr.30/11.02.2016)

7.03.2016  Liana Mariana Marin, directoarea Directiei Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 (institutie publica aflata in subordinea Consiliului Local al Sectorului 4), declara ca muncitorii care au inceput sa scoata mobilierul functional din Parcul Lumea Copiilor, zona de langa gratare, se afla acolo nu pentru a ridica vreun monument, ci pentru a face niste amenajari frumoase, cum n-au mai vazut cetatenii in parc. Seful Serviciului Administrativ din cadrul Directiei detaliaza ca se vor planta niste copaci si se vor aduce niste ghivece din beton.

11.03.2016  Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 atribuie contractul de lucrari, in valoare de 385.686,00 lei, firmei S.C. Euroconstruct Group S.R.L, fara licitatie publica, deci incalcand art. 2 din OUG nr. 34/2006, si in absenta unei prospectari de piata care sa justifice alegerea firmei respective.

14.03.2016  Moare la spitalul Floreasca Radu Sienerth, a 64-a victima a tragediei din Colectiv.

27.03.2016  Supravietuitorii si rudele celor disparuti in incendiul din Colectiv anunta infiintarea Asociatiei „Goodbye To Gravity 3010”, destinata sprijinirii si recuperarii celor afectati. Deasemenea, presedintele asociatiei, Eugen Iancu, discuta cu primarul interimar al Sectorului 4 despre realizarea si plasarea in Piata Bucur a unui monument, gandit de cei care au scapat din flacari. Propunerea lui Daniel Baluta, de asezare a monumentului in zona amenajarii in lucru din Parcul Lumea Copiilor, nu este cea mai potrivita pentru amintirea victimelor din Colectiv.

30.03.2016  Daniel Baluta declara ca amenajarea din Parcul Lumea Copiilor nu va fi nicidecum un Memorial Colectiv, ci o simpla infrumusetare a zonei prin plantarea a 64 de ciresi.

1.04.2016  In urma reactiilor presei si cetatenilor, Primarul interimar al Sectorului 4, Daniel Baluta, trimite Corpul de Control la DAPZA pentru verificari, sisteaza lucrarile de amenajare peisagistica si suspenda conducerea Directiei responsabile.

4.04.2016  Serviciul Disciplina in Constructii si Afisaj Stradal din cadrul Directiei Generale de Politie Locala Sector 4 amendeaza cu 4000 de lei Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4, solicitand si aducerea terenului afectat la starea initiala. Deasemenea, Primaria Sectorului 4 reclama la Directia Antifrauda contractul de lucrari.

Acum, Asociatia GTG nu are nevoie decat de timp pentru ca supravietuitorii tragediei, printre care se afla si numerosi arhitecti, sa schiteze un monument pentru prietenii lor disparuti. Mai are nevoie si de acordul si ajutorul Primariei Sectorului 4.

Acum asteptam. Asteptam sa invatam sa nu mai uitam.

 

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. florentina
  2. radu
  3. mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.