Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

4

iulie 2016

2

COMENTARII

Mici comori din Berceni. Anticariatul de la Piata Sudului

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

Listã de cumpãrãturi-Marilena, te duci la Piata Sudului, cã e mai ieftin. În plus, acolo gãsesti si cãrti! Îmi iei si mie douã romane politiste, la 5 lei bucata, da?

Dacã mama zice cã au bãgat cãrti la piatã, eu o cred, chiar dacã m-a mai pãcãlit ea în trecut cu Mos Crãciun sau cu promisiunea cã o sã cresc înaltã pân’la bec. Asa cã mi-am luat sacosica si-am purces spre piatã, tare curioasã în ce priveste anticariatul de-acolo. Mã întrebam dacã o fi chiar în piatã, printre fructe si legume, dar am gãsit taraba cu cãrti la intersectia strãzii Nitu Vasile cu Secuilor, vizavi de Cimitirul Cãrãmidarii de Jos (fost Trei Coceni), unde m-a întâmpinat o doamnã amabilã care m-a îndemnat sã cercetez ‘marfa’ cu luare-aminte.

Ceea ce am si fãcut.

Micul anticariat de la Piata Sudului are cãrti pentru toate gusturile si buzunarele, de la seria Game of Thrones, romanele lui Sven Hassel si clasicii români, pânã la almanahuri din perioada comunistã. Cãrtile sunt pretãluite de la 2-3 lei pânã la 50 de lei, în functie de stare, aspect, valoare literarã si cât de cãutate sunt. Ar mai exista aici un factor demn de luat în considerare, si anume pisicile din zonã, care nu-si dezmint curiozitatea si mai controleazã uneori cãrtile cu lãbutele personale. Tot rãsfoind cãrtile expuse, am stat putin de vorbã cu cei doi anticari, doamna energicã de care v-am spus mai devreme, si un domn binevoitor. Am aflat cã mica lor afacere functioneazã de aproape opt ani. Au clientii lor fideli, care se opresc deseori sã vadã cãrtile proaspãt aduse, sã mai stea la o tacla sau chiar sa îi roage sã procure anumite titluri.

colaj almanahBineînteles cã nu m-am putut abtine si, pe lângã romanele politiste pentru maicã-mea, am ales pentru sufletul meu douã almanahuri vechi, o Scînteia din 1979 si o Flacãra din 1977.  Asa cum spunea si domnul anticar, pe cât de frecvente erau astfel de publicatii prin bibliotecile românilor pânã acum vreo zece ani, astãzi cu greu mai dai de un exemplar în stare bunã.

În concluzie, scorul e de 1-0 pentru Piata Sudului, care, spre deosebire de supermarket-urile care ne-au coplesit cartierul, prezintã si o oferta excelentã de carte de anticariat.

 

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. corina
  2. andra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.