Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

1

iulie 2016

4

COMENTARII

Casa memorială Tudor Arghezi, locul unde viața se vede ca un fum colorat

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni, Musai de vizitat in Berceni, Povești din cartier Berceni

casa memorială Tudor Arghezi macheta
Du povestea mai departe...

Întrebarea nu este dacã te duci la Mãrţişor, ci când te duci la Mãrţişor. Eu vã recomand sã mergeţi când se destrãbãleazã ciresele-n livada lui Arghezi, dulci sau mai amare, cãrnoase, de un roşu-nfierbântat. Luati douã ore dintr-o zi, dacã puteţi lua o orã roşie şi una albã, sã le-mpletiţi în mãrţişor, cu atât mai mult o sã se bucure Cel ce a Potrivit Cuvintele, mii de cuvinte, în unele din cele mai puternice versuri ale literaturii române. Mergeţi pe Dealul Piscului, lãsaţi în urmã gãlãgia și claxoanele, intraţi pe Vestitorului, cã vã scoate direct în Mãrţişor, si o sã vedeţi poarta casei. Intraţi în curte și inspiraţi adânc.

Se simte?

E altã lume.

casa memorială Tudor Arghezi foto cu soția

Tudor și Paraschiva Arghezi

 

E lumea lui Arghezi. Ce norocoşi  suntem cã ne-a binecuvântat pãmântul cu slova sa pişcãtoare, crudã și viguroasã.

 

Povestea de la Mărțișor. Casa memorială Tudor Arghezi

 

Asa de mult și-a dorit scriitorul sã ridice casa pe Dealul Piscului, cã nici vecinãtatea Închisorii Vãcãreşti, pe unde a trecut si dumnealui, n-a înclinat balanţa spre Nu.

Cele aproape douã hectare de teren cumpãrate în 1926 erau în plinã mahala, fãrã apã, fãrã electricitate, fãrã canalizare, fãrã stradã, fãrã trotuar… Nici bani destui sã termine dintr-o datã de construit casa n-avea, dar familiei îi ajungeau douã camere, cât reusiserã sã încropeascã pânã în 1930, când s-au mutat cei patru: Tudor si Paraschiva, Mitzura si Baruţu. Dar ce zic eu cei patru… erau cu zecile, cãci cãţeii, pisicile, raţele, vacile si celelalte vieţuitoare intrau cu toate la numãrãtoare, iar asupra tuturor se revãrsa dragostea familiei lui Arghezi.

Casa a terminat-o în doisprezece ani, mai o carte, mai o camerã, copãcel, copãcel. Nu era așa mare grabã. Îl mai delegaserã si vecinii sã le rezolve din rugãminţi, sã scoatã mahalaua din negura nepãsãrii autoritãţilor.

Asa au avut cei de la Mãrţisor electricitate, strãzi pietruite, ba chiar tramvai pe Olteniţei si autobuz pe Vãcãresti, datoritã lui Arghezi. Si numele strãzii, la fel, tot scriitorul l-a ales, de la obiceiul fetelor de a agãţa snururi colorate în primii pomi înfloriţi, ca sã întâlneasca mai repede sortitul. Dacã tot era plin de mãrţisoare în copacii de pe Dealul Piscului, atunci de ce sã nu se numeascã asa strada unde-si fãcuse scriitorul casa? A vorbit cu primarul si astfel si-a primit drumul numele primãvãratic.

Nici nu stiu cum sã fac acum, sã vã arãt întâi pozele sau sã vã povestesc despre biblioteca lui Arghezi? Sã vã spun cum am stat câteva minute pe o bãncuţã, în faţa mormintelor scriitorului, soţiei Paraschiva si fiicei Mitzura, gândindu-mã asa… aiurea? Sã vã arãt stupii si sã încerc sã-mi amintesc câteva versuri din minunatul volum de poezii care mi-au indulcit copilãria, Prisaca? Sã vã mãrturisesc cã am cunoscut si o pisicuţã care puturoşea sub foişorul îndrãgit de Arghezi? De domnul Arghezi, asa m-am trezit spunând, într-o discuţie cu unul din angajaţii muzeului, dupã ani întregi în care, la ora de limba si literatura românã, îl chemam camaradereşte în comentarii, pe numele de familie, Arghezi si atât.

De fapt, nu vreau sã vã dau prea multe detalii despre ce puteti vedea în colecţia muzeului de la Mãrţisor. Puteti gãsi inventarul în multe alte locuri pe internet, dacã vreti musai sã aflaţi  ce obiecte puteţi vedea.

Vã voi lãsa însã în compania câtorva imagini foarte dragi mie, si a unui mic-mare secret: acasã la Arghezi nu obiectele conteazã, ci faptul cã o să vedeţi și voi „viaţa ca un fum colorat”, asa cum se înfãţișa scriitorului.

 

casa memorială Tudor Arghezi foișorul

Foisorul, unul din locurile preferate de Arghezi

 

casa memorială Tudor Arghezi vedere spre Mărțișor

Vedere de la fereastra casei memoriale

 

casa memorială Tudor Arghezi cotețul lui Zdreanță

Mormantul si cotetul lui Zdreanta

 

casa memorială Tudor Arghezi cărțile poetului

Un raft din biblioteca scriitorului

 

Casa Memoriala „Tudor Arghezi” sa afla pe strada Martisor, nr. 26

O puteti vizita de marţi pânã duminicã, între orele 10 si 18. Biletul de intrare costã… 4 lei.

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. maria
  2. valentina
  3. miruna
  4. corina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.