Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

4

noiembrie 2016

0

COMENTARII

Parcul Natural Vãcãreşti, deşi este arie protejatã de cinci luni, încã nu are un administrator

Scris de , in categoriaJurnal de Berceni

Du povestea mai departe...

Arta datului cu stângu-n dreptu’ este, din nou, impecabil ilustratã de autoritãțile care se ocupã de Parcul Natural Vãcãreşti. Zona, deşi este arie protejatã de cinci luni, încã nu are un administrator.

Dacã în data de 11 mai 2016 ne bucuram pentru cã Delta Văcăreşti a fost declarată parc natural, fiind instituit regimul de arie naturalã protejatã, cinci zile mai târziu se înființa Agenţia Naţionalã pentru Arii Naturale Protejate, cãreia i se pasa elegant responsabilitatea găsirii unui administrator al Parcului. În loc sã fie demaratã imediat, de cãtre Ministerul Mediului, procedura de desemnare a unui administrator, aproape jumãtate de an s-a lucrat la schema de personal a noii Agenții, care nu funcționeazã nici acum, în luna noiembrie.

Asta înseamnã cã cele peste 180 de hectare de mediu urban, recucerite de naturã şi biodiversitate printr-un proces poate unic în lume, sunt încã la fel de expuse braconajului, gunoaielor şi incendiilor. Reamintim cã în luna iulie au avut loc nu mai puțin de şase incendii, care au afectat o mare parte a vegetației şi biodiversitãții din Parcul Natural Vãcãreşti.

Aria protejatã Parcul Natural Vãcãreşti nu este pãzitã deocamdatã decât de doi angajați ai Apelor Române.

Asociația Parcul Național Vãcãreşti, aceeaşi care a inițiat în 2012 demersurile pentru transformarea deltei din Bucureşti în arie naturalã protejatã, cere autoritãților urgentarea procedurilor de desemnare a unui manager. APNV a pregãtit un proiect complex pentru amenajarea, conservarea şi sporirea biodiversitãții zonei, proiect care va fi depus abia dupã ce va fi declanşata procedura de dare în administrare a parcului.

Iatã câteva din propunerile avute în vedere de Asociație:

  • inventarierea, cartarea și monitorizarea speciilor și habitatelor
  • reintroducerea speciilor dispărute
  • educarea publicului cu privire la unicitatea și beneficiile zonei
  • construirea unui Centru de Informare pentru vizitatori
  • amenajarea unor piste de biciclete si alergare
  • amenajarea unor trasee tematice pentru studiul și interpretarea naturii
  • realizarea unor spații dedicate observării păsărilor
  • derularea activităților de educație ecologică, conștientizare și conservare a comunității locale, prin programe, colaborări cu instituții de învățământ și cu alte ONG-uri.
  • dezvoltarea unei infrastructuri educaționale, constând într-un laborator de științe ale naturii, săli de curs și evenimente, expoziții, ambasade ale Deltei Dunării și ale parcurilor naționale

Sursa: mediafax.ro

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.