Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

luni

16

octombrie 2017

0

COMENTARII

Povestea străzii Drumul Găzarului

Scris de , in categoriaPovestile strazilor din Berceni

Du povestea mai departe...

Strada Drumul Găzarului își trage denumirea de la negustorii care aduceau în oraș, la începutul secolului trecut (intrând pe la bariera Beilicului), butoaie cu gaz. Uneori, butoaiele cu pricina aveau fund fals ca să poată transporta fără a plăti accize mărfuri precum spirt, rom sau coniac.

drumul găzarului

Sursa: „Bucarest en 1906”, Frédéric Damé

Accizele astea deveniseră o mare problemă pentru comercianți, încă din anul 1878 când s-a hotãrât – pentru creșterea fondurilor orașului –  introducerea unor taxe pentru mãrfuri precum untdelemnul, fructele exotice, zahãrul sau spirtul, pentru o vadrã din acesta plãtindu-se o taxã de 7,50 lei (prețul unui ziar „Epoca” din acea perioadã era de 10 bani, ca sã vã faceți o idee). Așa cã numeroși locuitori din apropierea intrãrilor în oraș s-au înțeles cu fabricanții de spirt din afara capitalei și s-au organizat în echipe care se ocupau exclusiv cu contrabanda, reușind sã-și perfecționeze metodele atât de bine încât câștigurile erau mai mult decât însemnate.

În anii 70, casele dintre străzile Drumul Găzarului și Luica au fost demolate, iar în locul lor a fost construit ansamblul de locuințe Berceni Sud 2.

La începutul acestui an a fost aprobată în ședința Consiliului Local al Sectorului 4 propunerea de redenumire a arterei Drumul Găzarului cu numele de Str. Prof. Dr. Alexandru Pesamosca, în onoarea medicului care în 60 de ani de activitate a făcut peste 40.000 de operații, salvând de la moarte sau de la infirmitate pe viață zeci de mii de copii. Doctorul Alexandru Pesamosca a fost șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică a spitalului Budimex (astăzi Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie”).

Du povestea mai departe...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.