Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

vineri

13

octombrie 2017

2

COMENTARII

Povestea primei străzi din Berceni – Puțul cu Tei

Scris de , in categoriaPovestile strazilor din Berceni

Strada Putul cu Tei
Du povestea mai departe...

Printre primele loturi de pământ vândute în vechiul Berceni, pe la 1900, când abia se forma nucleul acestuia –cătunul Bellu, a fost și cel al străzii cunoscute astăzi sub denumirea Puțul cu Tei.

Dar de unde și până unde Puțul cu Tei? Ei bine, se spune că numele străzii se trage de la puțul cu crucea de piatră (pare-se, rămas ori din 1821, după trecerea pandurilor lui Tudor Vladimirescu, ori din 1848, în onoarea „voluntarilor morți în Dealul Viilor”), alături de care se afla un tei ca în povești. Despre crucea pandurilor am vorbit mai pe larg aici.

Cât despre puțul cu tei, acesta a devenit repede un reper pentru noul cătun Bellu, așa ca nu-i de mirare că prima stradă construită aici a primit numele acestor elemente simbolice pentru români. Se spune că dracul nu ridică nici biserici, nici puțuri la răspântii, așa că puțul de la care își potoleau oamenii setea, închinându-se apoi și odihnindu-se la umbra teiului, nu putea fi decât un semn de bun augur.

Tot pe strada Puțul cu Tei a fost stabilit apoi sediul Băncii „Principatele Unite”, care acorda împrumuturi avantajoase pe termen lung celor interesați să-și construiască un cămin în cătunul Bellu. Din comitetul băncii făceau parte oamenii de vază ai așezării, iar sediul a fost stabilit în locuința unui negustor de chesrestea, Petre Băleanu.

Crucea pandurilor, mutată din locul inițial unde străjuia puțul și teiul Sursa: Foto de la Ciprian Svimp

 

 

Din strada Puțul cu Tei se mai păstrează astăzi doar o bucată, mare parte din ea fiind demolată între 1984 și 1989. Dispărute sunt azi și puțul, și teiul. Numai crucea mai poate fi văzută în grădina unui urmaș al primilor locuitori ai Berceniului.

 

strada putul cu tei

Ghidul Unirea Municipiul Bucuresti si comunele suburbane, 1934

 

 

Surse: Biblioteca Bucureștilor, nr. 3, 2001 „O privire asupra evoluției și organizării administrative ale cartierului Șerban-Vodă-Bellu”și nr. 10, 2001, „Despre teritoriul pe care s-a întemeiat cartierul Bellu și legăturile sale cu Bucureștii de altădată”, de Florin Dobrescu

Sursa foto principală, strada Stoian Militaru 1960: „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”, lucrare coordonată de Mihaela Murgoci

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. Anonim
  2. Visan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.