Berceni de Poveste

Povesti din Berceni

joi

28

iulie 2016

10

COMENTARII

Uzina Electrică Filaret cea secretă

Scris de , in categoriaMusai de vizitat in Berceni, Povești din Filaret, Povești din vremuri vechi

uzina electrică Filaret
Du povestea mai departe...

Mi-am intrebat cativa prieteni bucuresteni daca au auzit vreodata de Uzina Electrica Filaret, iar raspunsurile, unele sarcastice, altele concise, au gravitat in jurul unui NU intunecat. Parca intrebam despre vreo casa conspirativa. Mi se pare fascinant si trist ca azi toti stim despre Pokemoni (ei au parte de un DA deslusit din partea tuturor grupelor de varsta) dar despre uzina asta furios de frumoasa, reprezentativa pentru un stil acum in voga pentru amenajarile interioare -stilul industrial, stiu prea putini „initiati”, poate numai arhitectii si studentii la arhitectura, exploratorii urbani, grafferii, taximetristii, istoricii, angajatii Electrica S.A., in patrimoniul careia se afla, si bucurestenii cu „experienta”. 

E drept, cladirea imbracata in caramida rosie e partial ascunsa de frunzisul copacilor, iar strada General Candiano Popesco nu este o artera prea aglomerata.

Uzina Electrica Filaret, pusa in functiune in 1908 si dezafectata in anii ’70, este clasata ca monument istoric, insa utilizata ca garaj pentru masinile de interventie. Inca se mai poate vizita, in cadrul unor tururi ghidate de arhitecti, insa o expertiza din 1997 sublinia necesitatea consolidarii constructiei.

Nu prea stie lumea despre ea pentru ca, din punctul meu de vedere, nu este suficient ca o cladire veche si cu o semnificatie anume sa fie clasata pe o lista ca monument istoric, asteptand apoi vizitatori, mustrandu-i pe cei care alearga dupa Pokemoni in loc sa ia aminte la valorile orasului. Biata cladire trebuie ingrijita, consolidata, protejata si, foarte important, promovata si valorificata de Ministerul Culturii, in parteneriat cu Primaria Sectorului 4, in cazul nostru, si cu diverse fundatii si organizatii culturale.

 

uzina electrică Filaret

 

Nici eu nu stiam de Uzina Electrica Filaret, pana acum cateva luni, cand s-a nimerit sa ma plimb pe stradutele din jurul Parcului Carol. Am vazut-o si am iubit-o din prima, o cladire eleganta, cu alura romantica, dichisita cu copacei indrazneti care ies de sub fruntea acoperisului si decorata cu elemente metalice gratioase. M-am oprit sa-i fotografiez latura dinspre strada Frigului, insa o gasca de catei nervosi mi-a zadarnicit intentia, noroc ca isi aveau sediul la intrarea respectiva si m-au lasat sa fac poze nitel mai incolo.

Si acum le pun aici, in articolul asta, poate reusesc ele sa aprinda o luminita mica peste acel NU de la inceput. Cu cat mai multe luminite vom aprinde, cu atat mai bine o vom vedea. Ii suntem datori s-o vedem, pentru ca Uzina Electrica de la Filaret a fost cea care a dat lumina Bucurestiului acum un secol.

 

 

 

uzina electrică Filaret vedere google maps

Du povestea mai departe...

Comentarii

  1. cristi
  2. raluca
  3. Vişan Corneliu
  4. Andrei
  5. maria ALEXE
  6. Nicolae Florea
  7. May Razvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.